Profesorul iesean Paul Barsanescu a inventat un sistem de cantarire electronica a camioanelor aflate in trafic si transmiterea datelor prin GPS.

Camioanele supraincarcate uzeaza cel mai tare drumurile, o problema grava in toata lumea. Inventia lui Barsanescu favorizeaza implementarea unei scheme de taxare diferentiata a transporturilor care ar aduce venituri importante la bugetul de stat, scrie evz.ro.

Prof.dr.ing Paul Barsanescu de la Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” din Iasi a fost premiat la Concursul de inovatii Network of Automotive Excellence (NoAE). E primul roman care participa la una dintre cele mai titrate competitii de inventiva din lume.

Inventia ieseanului, combina GPS-ul cu cantarul, transmite digital informatia si, daca va fi dublata de o lege aplicata, va permite autoritatilor sa incaseze sume diferentiate de la transportatorii de marfa, mai mult de la cei care pleaca supraincarcati.

Protectia infrastructurii rutiere si a podurilor e principalul scop al inventiei. Uzura principala a soselelor e produsa de camioanele grele si in special de cele supraincarcate. Acum, transportatorii platesc la fel, indiferent ca circula cu camioanele goale, pline sau supraincarcate. Cu ajutorul aparatului nostru, am putea avea o harta digitala a transporturilor de marfuri si am putea calcula uzura șoselelor in functie de greutatea care a mers pe ele, taxand mai scump camioanele supraincarcate”, a declarat profesorul Barsanescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.