Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a pronuntat, in sedinta de joi, pentru modificarea duratei retinerii unei persoane de la 24 la 48 de ore.

Magistratii au sustinut ca este importanta marirea duratei retinerii, intrucat este o presiune atat pentru procurorii care dispun o astfel de masura, cat si pentru judecatorii care sunt sesizati apoi de anchetatori cu propunere de arestare a suspectilor.

Concret, timpul in anumite situatii, in care pot fi mai multe persoane retinute, este prea scurt pentru a fi studiate toate actele dintr-un dosar, relateaza stirileprotv.ro.

Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, doreste de fapt o perioada de retinere de 72 de ore, nu doar 48.

„Nu putem sa facem o justitie contra contrometru. Imaginati-va un dosar cu 10 sau 15 persoane. Trebuie sa te duci la judecator, sa audiezi, sa le respecti dreptul la aparare. Si judecatorul trebuie sa aiba timp pentru a studia dosarul, aparatorii sa aiba timp sa pregateasca apararea”, a mai spus Kovesi, citata de jurnalul.ro.

Laura Codruta Kovesi a precizat ca termenul de 48 sau 72 de ore nu este unul inventat si ca exista in toate tarile din Uniunea European.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.