Curtea Constitutionala (CCR) a dat dreptate pensionarilor in problema contributiilor la asigurarile de sanatate.

Pensionarii cu pensii mai mari de 740 de lei nu vor mai plati contributia la asigurarile de sanatate de 5,5% pe intreaga pensie, ci doar pe diferenta de bani care depaseste plafonul minim.

In alte cuvinte, daca pensia este de 1040 de lei / luna, contributia la asigurarile de sanatate va fi un procent de 5,5% din suma de 300 de lei, sau diferenta dintre pensie si plafonul minim.

"Cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat ca dispozițiile art.259 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei", se arata in motivarea CCR, citata de realitatea.net.

CCR a intervenit ca urmare a faptului ca pe 11 aprilie au fost depuse peste 8.000 de plangeri la registratura Tribunalului Arges. Reclamantii aveau pensii mai mari de 740 de lei si cereau anularea OUG 107/ 2010, in baza careia li se retine din pensie 5,5% pentru contributiile de sanatate.

Decizia Curtii Constitutionale este definitiva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.