Social 8 Aprilie 2012 15:48
In acest an, Ziua Mondiala a Sanatatii are ca tema sanatatea si imbatranirea. Aceasta coincide si cu marcarea anului 2012 ca Anul european al imbatranirii active si al solidaritatii intre generatii (AEIA), sub auspiciile Comisiei Europene.

In aceasta saptamana, Ministerul Sanatatii, prin specialistii departamentelor de promovare a sanatatii din directiile de sanatate publica, in colaborare cu parteneri de la nivel local, au desfasurat o campanie de promovare a Zilei Mondiale a Sanatatii, desfasurata in 2012 sub sloganul "O stare buna de sanatate adauga viata anilor - varstnici sanatosi, activi si fericiti!".

Au fost transmise zece recomandari pentru a avea o stare buna de sanatate si la batranete: "Mentineti-va TA in limite normale! Renuntati la fumat! Preveniti si detectati precoce cancerul! Protejati-va de bolile infectioase! Preveniti diabetul zahara (DZ) II! Scadeti valoarea colesterolului! Fiti activi pentru a va imbunatati starea de sanatate! Mentineti-va o stare buna de sanatate a musculaturii, oaselor si articulatiilor! Participati la viata sociala! Mentineti-va o stare buna de sanatate mintala!".

La nivel global, din 1980 si pana in prezent numarul persoanelor cu varste de peste 60 de ani s-a dublat, estimandu-se ca pana in 2050 acestea vor depasi numeric copiii sub 14 ani. De asemenea, numarul persoanelor cu varste de peste 80 de ani va fi pana in 2050 de 395 de milioane, de patru ori mai mare decat astazi, conform MEDIAFAX.

Potrivit estimarilor specialistilor, populatia din Regiunea europeana OMS va creste de la 894 de milioane in 2010 la 910 milioane in 2020, dar pana in 2050 va reveni la nivelul actual. Numarul persoanelor cu varste de peste 85 de ani va creste de la 14 milioane in 2010 la 19 milioane in 2020 si la 40 de milioane pana in 2050.

Ponderea persoanelor de 60 ani si peste si a celor de 80 ani si peste va fi in crestere in majoritatea tarilor europene.

In anul 2060, Romaniei va fi pe pozitia a treia, cu 41% din totalul populatiei format din persoane de 60 ani si peste si pe pozitia a cincea, cu 13,1% din totalul populatiei format din persoane de 80 ani si peste aceasta varsta.

Citeste si:
Rămânem tot mai puțini: Cu cât ar putea să scadă populația României...
Rămânem tot mai puțini: Cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.