Ministerul Sanatatii va posta astazi pe pagina sa de web primul capitolul scris al noii Legi privind reforma sistemului sanitar.

Acest capitol se refera la organizarea si functionarea spitalelor. El a fost elaborat in urma propunerilor care au rezultat din dezbaterile si conferintele organizate la inceputul acestui an cu organizatiile profesionale, sindicale, politice si cu reprezentantii societatilor civile.

Titlul referitor la organizarea si functionarea spitalelor are drept scop introducerea conceptului de autoguvernare a spitalului prin cresterea libertatii manageriale care sa permita eficientizarea activitatii.

Prin prevederile acestui capitol se urmareste:

- crearea posibilitatii reorganizarii spitalelor, ca Fundatii, unitati nebugetare, non profit, de utilitate publica;

- reducerea birocratiei prin coborarea nivelului de decizie la nivelul conducerii spitalului;

- cresterea calitatii serviciilor pentru pacienti;

- reducerea fenomenului de spaga in sistemul sanitar;

- dezvoltarea asigurarilor voluntare de sanatate ca urmare a dezvoltarii asistentei medicale in regim privat in cadrul spitalului public;

- clarificarea clasificarii spitalelor prin excluderea criteriului teritorial de clasificare si definirea categoriei de spital in care se desfasoara invatamantul medical;

- posibilitatea universitatilor de invatamant medical de a avea in administrare spitale in care se desfasoara invatamant medical.

Textul primului capitol va fi publicat in sectiunea Forum Reforma in Sanatate a website-ului Ministerului Sanatatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.