Iata ce reiese din declaratiile pe care membrii unei familii disperate ni le-au facut. Ciobanu Niculina este o tanara de 22 de ani care, daca ar fi avut probabil ceva mai multi bani, ar fi fost acum o mamica fericita. Din pacate insa, se pare ca la noi fericirea se cumpara cu valuta, iar sanatatea, la fel. Cazul este unul socant si, daca afirmatiile celor implicati se adeveresc, va avea loc un cutremur de proportii in cadrul Spitalului Judetean Constanta, care se va lasa si cu destituiri, si nu doar cu tacerea mormantala care apare de obicei in asemenea situatii.

Asadar, Ciobanu Niculina se interneaza pe 8 noiembrie, la 2.30 dimineata, in Sectia de Obstetrica-ginecologie a Spitalului Judetean Constanta. Sarcina ei ajunsese la termen si avea contractii, trebuia sa nasca. O ecografie facuta cu doar o zi inainte arata clar ca femeia avea sarcina pelviana, iar copilul avea o greutate aproximativa de 3,500 kg. In astfel de conditii, specialistii spun ca o nastere normala este posibila, dar este de preferat cezariana. De mentionat ca, pe parcursul sarcinii, Niculina nu a avut nici un fel de problema, atat ea cat si copilul fiind sanatosi.

Refuz de a opera, fara consult

Imediat dupa internare, a fost dusa in blocul operator pentru nastere. A cerut cezariana, dar raspunsul pe care l-a primit a fost unul sec: "Nu facem cezariana la cerere!". Din cunostintele noastre, este adevarat: cezarienele se fac doar in cazuri speciale, nu la cererea pacientilor, insa cazul Niculinei era unul special. Fara sa se tina cont de acest lucru, pacientei i s-a spus ca trebuie sa astepte pana a doua zi dimineata, cand medicul-sef, Vlad Tica, ar fi trebuit sa dea girul pentru cezariana. De mentionat ca medicul care era de garda si care s-a si ocupat, pana la un punct, de Niculina este Raica Dan.


Lasata de izbeliste

Pe tot parcursul noptii, pana a doua zi la ora 14.00, nu au fost luate nici un fel de masuri, desi Niculina era in travaliu si avea contractii la fiecare 5 minute. Intr-un final, i s-a mai facut o ecografie, de parca cea anterioara era o inventie a viitoarei mame, apoi i s-au facut trei injectii pentru dilatare. Intre timp, mama era atat de obosita, incat adormea intre contractii, iar pulsul copilului ajunsese la 124, adica era foarte scazut, iar inima micutului aproape ca nu mai batea. Abia in acest moment medicul Raica hotaraste ca ar fi oportuna o cezariana, motiv pentru care pregateste sala de operatii (lucru care, conform spuselor mamicii, a mai durat aproximativ o ora). In fine, operatia a inceput, copilul s-a nascut, a plans o data, apoi s-a facut liniste... Evident ingrijorata, mama a intrebat ce se intampla, iar raspunsul lui Raica a fost unul care nu-si avea locul: "Copilul e obosit, doamna!". Dar baietelul de doar doua zile decedase...

Licitatie pe masa de operatie

Partea mai grava abia acum vine: parintii declara ca, la inceput, vazand ca nimeni nu ii baga in seama, i-au oferit lui Raica suma de 100 de euro, dar acesta s-a simtit ofensat si nu a acceptat banii. Neavand de ales, au ridicat plafonul: 200 de euro special, fara numar, pentru domnuŽ doctor. In disperare de cauza, cei doi viitori parinti au dat toti banii pe care ii aveau: 280 de euro. Si a fost in regula...Operatia de cezariana a avut loc la ora 19.00, iar mama nu a mai stiut nimic de micut timp de doua ore. Intr-un final, a fost anuntata ca baietelul de 3,500 kg a fost diagnosticat cu "suferinta fetala acuta" si ca este in stare grava. Remarcabil este faptul ca doctorul Raica nu s-a deranjat de atunci nici macar o data sa treaca pe la mama baietelului, sa o intrebe cum se simte, ci a disparut pur si simplu, cum fac unii cand este ceata. Niculina este hotarata sa-l actioneze pe doctorul Raica Dan in judecata si sa mearga pana in panzele albe pentru a se face dreptate.