Manifestarile de 15 Martie - Ziua Maghiarilor de Pretutindeni - au inceput, joi, in mai multe localitati din tara, oamenii avand steaguri ale Ungariei si ale Tinutului Secuiesc si intonand cantece despre Revolutia Maghiara din 1848.

Harghita

Drapelul secuiesc a fost arborat pe Palatul Administrativ, la debutul ceremoniei la care au participat aproximativ o suta de localnici din Miercurea Ciuc, deputatul Korodi Attila, presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, care este si liderul judetean al UDMR, si primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman.

La balconul Consiliului Judetean, aflat la etajul intai al cladirii, alaturi de drapelurile Romaniei si Uniunii Europene, a fost arborat tricolorul rosu-alb-verde al Republicii Ungare si al maghiarimii. La final s-a intonat, de catre toti cei prezenti, imnul secuiesc.

Cluj-Napoca

Participantii la manifestarile organizate de UDMR Cluj pentru a marca Ziua Maghiarilor de Pretutindeni s-au adunat la ora 11.00, la Institutul Teologic Reformat din Cluj-Napoca, de unde au pornit in mars spre Biserica Romano-Catolica "Sfantul Mihail".

La mars au participat peste 400 de oameni, cu steaguri maghiare si ale Tinutului secuiesc in maini. La Cluj-Napoca, programul de 15 Martie include o slujba religioasa la Biserica "Sfantul Mihail" si o ceremonie de depunere de coroane la placuta poetului Petofi Sandor de pe cladirea fostului hotel Biasini, relateaza mediafax.ro.

Sfantu Gheorghe

Mii de persoane sunt asteptate in centrul municipiului la ora 16:00. Manifestarea este deschisa in fiecare an de defilarea traditionala a grupurilor pastratoare de traditii ale husarilor si ale cercetasilor, intampinate cu aplauze de miile de persoane care se aduna in centrul municipiului, impodobit cu cocarde in culorile rosu, alb, verde.

In acest an, sarbatoarea de la Sfantu Gheorghe este organizata impreuna de formatiunile maghiare, cu scopul "politizarii" manifestarii, scrie gandul.info.

Citeste si:
Ungaria, zguduită de 13 cutremur în mai puțin de 24 de ore
Ungaria, zguduită de 13...

Targu Mures

Doar astazi va fi deschisa cafeneaua Pilvax, dupa numele cafenelei unde a izbucnit Revolutia ungara din 1848, intr-un spatiu detinut de Muzeul de Istorie din Targu Mures. In cafenea sunt programate, pe parcursul intregii zile, o serie de manifestari culturale care evoca perioada Revolutiei ungare din 1848.

Arad

Comunitatea maghiara se va aduna, joi, la ora 17.00, in Parcul Reconcilierii Romano-Ungare, pentru a depune coroane la statuia Libertatii, la manifestarea organizata de UDMR Arad.

Bistrita-Nasaud

Centrul Cultural Municipal George Cosbuc va gazdui incepand cu ora 18 un spectacol la care este invitat sa cante si solistul de opera Szakács Levente de la Opera Maghiara din Cluj.

Oradea

Reprezentantii Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) se vor intalni, joi, la ora 15.00, in Parcul Libertatii din Oradea, la statuia revolutionarului pasoptist Szacsvay Imre, pentru a depune coroane. La festivitate sunt asteptati presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, presedintele PPMT pentru Regiunea Partium, Zatyko Gyula, si un deputat ungar.

Citeste si:
Răsturnare de situație! Afaceristul din Cluj și-ar fi înscenat...
Răsturnare de situație!...


(Inregistrare de arhiva)


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.