Doua miliarde de lei amenda nu au fost de-ajuns pentru eliminarea produselor expirate

In perioada sarbatorilor de iarna, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a efectuat actiuni de control la nivel national, in unitatile de alimentatie publica, inclusiv in pensiunile agroturistice. Inspectorii ANPC au aplicat sanctiuni in valoare de doua miliarde de lei. Abaterile constatate, care au dus la inchiderea temporara a activitatii a 89 de unitati economice, au fost: utilizarea, la prepararea mancarurilor, a carnii tocate congelate, a pastramei de pui si a branzei proaspete de vaci, fara documente de provenienta; utilizarea, la prepararea mancarurilor, a costitei afumate alterate, a carnii de vita fiarta cu miros pestilential, aripi de pasare decongelate alterate, cremvursti cu suprafata lipicioasa, smantana fermentata; comercializarea de produse cu data durabilitatii minimale depasita; bucatarii murdare (pavimente, chiuvete, utilaje frigorifice si vesela murdare). Au fost oprite de la comercializare aproximativ sase tone de produse alimentare, in valoare totala de peste 350 milioane de lei.

Peste o tona de citrice stricate

Inspectorii din cadrul primariilor din Capitala au efectuat, de asemenea, in perioada sarbatorilor de iarna controale stricte in piete. In prima parte, verificarile au avut in vedere brazii si produsele alimentare, iar spre Anul Nou au intrat in colimator comerciantii de petarde si rachete. "S-au inregistrat probleme in mod special in ceea ce priveste igiena desfacerii produselor alimentare. S-au dat si sanctiuni, dar nu am realizat inca o contabilitate a tuturor activitatilor inspectorilor nostri. Din pacate, vanzatorii petardelor nu prea au putut fi sanctionati decat pentru ocuparea abuziva a domeniului public", a declarat Tiberiu Gorodea, directorul general al Directiei de Control si Inspectie Generala de la sectorul 4. Pietele sectorului 2 au fost, de asemenea, supuse unui control. In urma acestuia, s-au descoperit peste o tona de citrice stricate, care au fost confiscate, iar amenzile s-au ridicat la 500 milioane de lei.

Petarde si artificii, retrase de pe piata

Nici petardele si obiectele de distractie nu au scapat ochiului aprig al Inspectorilor ANPC. Astfel, in ultimele zile ale anului trecut au fost oprite de la vanzare petarde, artificii si alte obiecte artizanale fabricate pe baza de amestecuri pirotehnice in valoare de peste 1,6 miliarde de lei. Majoritatea comerciantilor verificati vindeau petarde fara autorizatii eliberate de inspectoratele judetene de politie si a celor de protectia muncii. Multi dintre ei nu au respectat perioada de comercializare prevazuta prin lege pentru astfel de marfuri, respectiv 27-31 decembrie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.