Social 7 Martie 2012 09:30
Romania pierde circa 18,6 miliarde de euro, adica 15% din PIB-ul din 2010, din cauza conditiilor precare de sanatate.

Studiul "Industria farmaceutica din Romania: principalele tendinte si impactul asupra societatii si economiei", a fost lansat, marti, de Institutul de Prognoza Economica din cadrul Academiei Romane, relateaza MEDIAFAX.

"Comparativ cu situatia in care starea de sanatate a populatiei s-ar situa la un nivel ideal, Romania pierde, in acest moment, in jur de 18,6 miliarde de euro - adica 15% din PIB-ul din 2010, in urma conditiilor precare de sanatate. De asemenea, daca starea sanatatii romanilor ar ajunge la nivelul mediu din Uniunea Europeana, Romania ar avea un surplus economic de 6,7 miliarde de euro - adica 6% din PIB-ul din 2010", potrivit autoritlor studiului.

Conform rezultatelor studiului, starea sanatatii populatiei din Romania ar putea atinge media UE daca vor creste cheltuielile cu sanatatea cu cinci procente din PIB in urmatorii zece ani.

Studiul include si o analiza a indicatorului Disability-Adjusted Life Year (DALY) pentru Romania, dezvoltat de Organizatia Mondiala a Sanatatii - unitate de masura pentru numarul de ani de viata sanatosi pierduti din cauza sanatatii precare sau a dizabilitatilor. Ca si consecinta a bolilor, Romania pierde in medie aproape 16.000 de ani de viata activa la 100.000 de persoane intr-un ciclu de viata (anii de viata ajustati in functie de incapacitate - DALY), clasandu-se printre tarile cu cea mai mare povara a bolilor in Europa Centrala si de Est.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.