Asociatia “Salvati Bucurestiul” a anuntat ca dupa 1989 au fost consolidate doar 26 din cele aproximativ 2.000 de cladiri incadrate ca avand risc seismic.

"Cateva mii de bucuresteni risca sa moara in cazul unui cutremur de intensitatea celui din 4 martie 1977. O estimare exacta nu este posibila pentru ca o multime de date importante nu exista", declara presedintele ONG-ului, Nicusor Dan, intr-un comunicat remis la implinirea a 35 de ani de la cutremurul din 1977.

In opinia lui presedintelui Asociatiei, exista trei tipuri de date relevante in protejarea cladirilor la riscul seismic. In ce priveste "Harta de hazard seismic", aceasta trebuie sa contina, pentru fiecare zona a orasului, analiza miscarii seismice a terenului. Cu privire la "vulnerabilitatea seismica a cladirilor", in opinia lui Nicusor Dan, constituie analiza riscului care tine de structura de rezistenta a cladirii. Iar "Harta de risc seismic" combina informatia din cele doua baze de date precedente, analizand riscul seismic al fiecarei cladiri in parte, scrie mediafax.ro.

Motivele pentru care in ciuda fondurilor existente cladirile cu risc seismic nu se consolideaza sunt: Ordonanta 20/1994 obliga proprietarii sa-si consolideze cladirile, dar nu impune sanctiuni daca acestia nu o fac; in ciuda miilor de apartamente pe care le poseda (si a caror lista nu a fost niciodata facuta publica), Primaria Municipiului Bucuresti nu a organizat un fond de apartamente de tranzit in care sa poata sa mute proprietarii carora le consolideaza locuintele; locatarii nu au incredere in proiectele de consolidare propuse de Primarie, potrivit realitatea.net.

Despre cladirile noi, Nicusor Dan spune ca exista risc seismic si la cladiri construite dupa 1990, din mai multe cauze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.