Scurtarea anilor de studii este pe placul viitorilor licentiati Studentii romani sunt foarte optimisti in privinta carierei pentru ca se cred cei mai buni. Studentii nostri prefera sa lucreze in Romania si sunt mai atasati de problemele familiale decat de cele profesionale. Pun mare pret pe primul salariu, pe timpul liber si nu se grabesc sa faca investitii prea mari in dezvoltarea lor profesionala ulterioara.

In mod surprinzator, primul studiu in randul studentilor romani a fost realizat de un intreprinzator privat. Continental AG detine unitati de productie in Timisoara, Sibiu si Satu Mare, motiv pentru care este interesat de capitalul uman existent in Romania, dar mai ales de pregatirea si preocuparile privind viitorul profesional ale tinerilor. Dupa efectuarea unor studii similare in Germania, in aceasta toamna a venit si randul tinerilor nostri. Institutul de cercetare TNS Infrarest a chestionat aproape o mie de absolventi de facultate si tot atatia studenti de la facultatile de politehnica, stiinte naturale si economie din Bucuresti, Brasov, Cluj, Timisoara, Iasi si Sibiu. "De ce am comandat acest studiu? Ca angajator reprezentativ in Romania, dorim sa stim ce gandesc cu adevarat tinerii - explica directorul de resurse umane Thomas Sattelberger.

In Germania, chestionam studentii deja de doi ani in ceea ce priveste imaginea lor asupra viitorului lor profesional." si, curiozitatea le-a fost satisfacuta pe deplin de tinerii nostri, care la intrebarea "Daca vi s-ar oferi in acelasi timp un loc de munca in strainatate si unul in Romania" au pus pe primul loc o tara din vestul Europei, pe locul al doilea Romania si de-abia pe ultimul loc Germania, la o diferenta de doar 4,3 procente fata de optiunea pentru o tara din afara Europei.

Dar, sondajul ofera multe alte abordari surprinzatoare ale carierei de catre tinerii nostri. Ei prefera sa lucreze in Romania pentru ca pretind ca sunt atasati de familie si le place tara, cam tot atat de mult precum prietenii. Doar 17,5% ar pleca sa lucreze in China, presupunand ca acolo ar putea ocupa postul la care viseaza. Greu de definit insa acest "vis", in masura in care aproape 66% din tinerii nostri declara ca ar prefera ca raporturile de munca sa se desfasoare sub forma unei serii intregi de joburi pe durata determinata, dar bine platite si interesante, la diferite companii. Doar 32% cred ca ar fi interesati de un contract pe durata nedeterminata si ar da dovada de loialitate. Cei mai multi studenti apreciaza durata medie de angajare ca fiind intre unu si trei ani, maximum cinci.

Familia este mai presus de orice

Pusi sa aleaga intre economisirea unei parti din salariu pentru familie sau perfectionarea profesionala, cei mai multi respondenti au pus pe locul intai familia. Aceasta s-a situat tot prima si in cazul distribuirii timpului liber. 60% din tineri au declarat chiar ferm ca nu ar renunta la familie, daca ar fi pusi sa aleaga intre aceasta si cariera. Interesul mic pentru o cariera de succes se vede si din alte raspunsuri. Aproape 60% din tinerii chestionati au declarat ca ar accepta o slujba care nu are nici o legatura cu studiile efectuate, economistii dovedind chiar un grad mai ridicat de dezinteres intre pregatirea urmata si locul in care vor munci, fata de colegii lor de la politehnica si stiintele naturii. In acelasi spirit se exprima si in cazul in care ar fi sa accepte un loc de munca asemanator, dar mai slab platit, in cazul in care l-ar pierde pe primul. 41% din ingineri ar refuza o oferta asemanatoare, dar pe bani mai putini, aproape 38% din economisti sunt de aceeasi parere si cam tot atatia de la stiintele naturii.

Pentru 80% din tineri, primul salariu este foarte important sau important. Consecventa studentilor nostri merge pana la capat. La intrebarea "Care sunt cele mai importante valori pe care vreti sa le obtineti de la locul de munca?", competenta in domeniul de activitate si banii se situeaza la egalitate. Desi independenta in munca este pe locul 6 intre variantele la aceasta intrebare, eficienta pe locul 8, si calitatea serviciilor pe locul 9, atunci cand sunt pusi sa aleaga intre un post care le acorda responsabilitate mai mare si competenta de a lua decizii si un altul bine platit, dar mai putin atractiv, preferintele se indreapta catre prima varianta. In schimb, un sfert dintre responenti doresc sa lucreze intr-o companie multinationala.

Chiar daca numai 1,7 % din studentii nostri au reusit sa faca practica in strainatate si 1,4% au invatat un semestru in afara tarii, ei apreciaza calitatea pregatirii in Romania ca fiind mai buna decat in tarile vecine, dar nu la nivel international. 39% considera chiar ca au un avantaj semnificativ in comparatie cu absolventii de facultate din Vest. Raspunsul se bazeaza, se pare, pe increderea foarte mare in sansele lor in cariera, pentru ca recunosc, de altfel, ca nu au experienta practica la nivel international si nici un interes deosebit fata de pregatirea pe tot parcursul vietii.

Sanse mici de practica in strainatate

Majoritatea studentilor romani au avut facut practica in tara. Doar 1,7 % au reusit sa faca practica in strainatate si 1,4% au invatat un semestru in afara tarii.

Tinerii nostri sunt "jobhopper"

40% din studenti cred ca isi vor schimba locul de munca in primii trei ani dupa angajare. Un studiu similar intreprins in Germania arata ca 54,3% din studenti pornesc de la premisa angajarii pe o perioada de 4-5 ani.

Ne imbatam cu apa chioara

43,7% din studenti considera ca nivelul academic din Romania este mai bun decat cel din strainatate, insa nu la nivel international. Doar 18 % sunt de parere ca pregatirea lor se ridica la nivel international, iar alti19 % se considera mai bine pregatiti decat colegii lor din strainatate.

Prizonieri ai propriilor prejudecati

Studentii nostri refuza ideea de a lucra in Rusia, China sau Brazilia, pe motiv ca sunt prea departe de casa si pentru ca nu cunosc limba si cultura tarilor respective. Nu aceleasi bariere intampina insa daca sunt pusi sa aleaga un loc de munca in SUA

Prea multa carte dauneaza

Studentii romani studiaza comparativ cu cei nemti semnificativ mai repede. Studentii germani au nevoie in medie de 9,3 semestre pana la absolvire, in schimb romanii termina facultatea in medie dupa 7,9 semestre.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.