Ecourile scandalului generat de modul total defectuos prin care Sfantul Sinod a considerat oportun sa rezolve sferele de interese din Mitropolia Ardealului au determinat reactii si in sanul comunitatilor romanesti de peste hotare.

Astfel, am primit pozitia ortodocsilor romani din Statele Unite, prin Parintele Dr. Remus Grama, din Cleveland. Stabilit in SUA din 1980, a obtinut un titlu de Master in Istorie Bisericeasca si altul in Psihoterapie, dupa care a fost numit paroh al celei mai vechi parohii romanesti din SUA, Catedrala Sf. Maria din Cleveland, Ohio.

"Preotii Romani din America sunt tulburati de intrigile de culise din cadrul Patriarhiei Romane, cu privire la viata religioasa a Romanilor din Ardeal. Facem cunoscut tuturor ca manevrele care au urmat alegerii Prea Sfintitului Dr. Laurentiu Streza denota o uimitoare nepasare fata de eforturile istorice ale restabilirii Mitropoliei Ortodoxe Romane a Ardealului, cu sediul la Sibiu, din 1864. Ba mai mult, aprobarea in pripa de catre Sfantul Sinod a acestei intorsaturi de lucruri, in absenta unui Mitropolit instalat in functiune, ni se pare ofensiva si necrestineasca. Speram sa nu fie ratificata de Adunarea Nationala Bisericeasca! Noua, celor care provenim din Ardealul strabun, granitele noii mitropolii (Cluj) nu ne evoca altceva decat teribilul Diktat de la Viena, prin care Hitler a divizat Ardealul si care, acum, din nefericire se solemnizeaza din nou", arata parintele Grama.

Ne punem deci, in mod firesc, cateva intrebari: era nevoie oare de un Ardeal Ortodox cu doua capete (...) Daca IPS Anania a dorit sa fie mitropolit, de ce nu a candidat dupa randuiala Bisericii?(...) De asemenea, daca era nevoie de numiri de noi episcopi in diferite zone, indiferent de titlurile pe care acestia le poarta, aceasta s-ar fi putut face; insa, fara a diviza unitatea administrativ bisericeasca a celei mai amenintate provincii a Tarii? Ne mai intrebam noi, cei de dincoace de Ocean: cum se pot incuviinta asa, peste noapte, decizii care pot avea adanci si nefaste ramificatii pentru neam si Tara?


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.