Cultura trebuie sa ramana o cale privilegiata de comunicare, o punte intre cei care impartasesc dialogul si incurajeaza fidelitatea cetatenilor fata de natiune, afirma presedintele Romaniei, Traian Basescu.

"Cultura unui popor reprezinta emblema identitatii sale profunde. Pentru poporul roman, cultura a insemnat continuitatea unui patrimoniu de traditii si spiritualitate si, in acelasi timp, premisa fundamentala a evolutiei sale in modernitate. Aceasta zi dedicata Culturii Nationale omagiaza personalitatea remarcabila a poetului Mihai Eminescu, prin a carui intreaga creatie limba si cultura romana au dobandit un loc de cinste in Europa si in lume. Mai mult decat atat, Mihai Eminescu a fost, prin clarviziunea si patriotismul sau vibrant, un spectator angajat al epocii sale si prin aceasta el reprezinta un model pentru generatia de astazi, pentru tinerii in care a crezut si carora le-a insuflat idealurile inalte ale creatiei sale: eruditia, autenticitatea, dorinta de a dezvolta cultura nationala printr-un dialog fecund cu marile culturi europene", mentioneaza seful statului, in mesajul adresat cu prilejul "Zilei Culturii Nationale".

Romania continua sa dea lumii elite in toate domeniile

"Cu toate ca traversam o perioada dificila economic, cultura trebuie sa ramana o cale privilegiata de comunicare, o punte intre cei care impartasesc dialogul, care respecta pluralismul, diversitatea traditiilor si, mai ales, care incurajeaza fidelitatea cetatenilor fata de natiunea lor, pentru binele comun", apreciaza seful statului, potrivit MEDIAFAX.

Eminescu a crezut in capacitatea romanilor de a fi solidari cu tara lor

"Ne despart cateva zile de momentul aniversar al Unirii Principatelor si consider ca evocarea patriotismului care anima personalitatea si opera lui Mihai Eminescu este cu atat mai fireasca cu cat aceasta vine sa intregeasca portretul european al identitatii noastre", continua Basescu.

"Suntem datori sa ne intrebam impreuna: ce semnificatie pastreaza, pentru contemporani, opera lui Mihai Eminescu? Este adevarat ca fiecare generatie isi gaseste propriile modele, dar va exista intotdeauna o matrice a valorilor clasice care confera perenitate identitatii unui popor. Cu siguranta, creatia eminesciana este o mostenire vie, expresie a straduintei sale de a da romanilor o limba si o cultura universala prin care sa devina cu adevarat cetateni ai Europei spiritului. Fie ca acest moment de bilant, desfasurat sub auspiciile celui care a fost numit «omul deplin al culturii romane», sa stimuleze o reflectie rodnica pentru viitorul culturii nationale", conchide Traian Basescu.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.