Pr. dr. Ion Ica jr., profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu, sustine ca pentru noua mitropolie nu exista argumente solide, fiind doar rezultatul unei reactii umorale a celor nemultumiti de alegerea PS Laurentiu Streza in scaunul mitropolitan: Este un precedent foarte grav. Inseamna ca, daca va fi ales un patriarh care nu le va placea unor episcopi, exista riscul sa se mai infiinteze o patriarhie. In termeni canonici, o astfel de initiativa se numeste schisma. Potrivit teologului, acesta nu este singura exagerare la nervi a IPS Bartolomeu. In urma cu citiva ani, IPS Bartolomeu pleda pentru implicarea preotilor in politica. Dupa numai un an, a cerut si a obtinut o hotarire a Sinodului, prin care preotilor li s-a interzis sa faca politica, mai spune Ion Ica jr., considerind ca nu va fi usor ca aceasta decizie sa obtina votul Adunarii Nationale Bisericesti.

Blocarea ecumenistilor

Nu vreau sa discut aceasta decizie, care m-a nedumerit si pe mine, dupa ce joi au avut loc cele mai democratice alegeri de pina acum, spune pr. Nicolae Necula, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, membru in Colegiul Electoral Bisericesc. Proiectul lui Anania are insa si sustinatori. Publicistul religios Razvan Codrescu crede ca acesta a determinat infiintarea noii mitropolii „nu pentru marirea sa, ci pentru a bloca accesul ecumenistilor la scaunul patriarhal. Ardealul bisericesc nu va mai putea fi controlat de ecumenistii condusi de IPS Daniel al Moldovei. Cresc sansele IPS Teofan de a ajunge patriarh, caci este sustinut de conservatori, sustine Codrescu.

Argumente istorice

La rindul sau, Anania isi promoveaza proiectul. Ideea este veche si alimentata in special de intelectualitatea din Cluj, dar nu a putut sa fie pusa din cauza prelungitei suferinte a mitropolitului Antonie Plamadeala, sustine IPS Bartolomeu. Doua mitropolii mai mici vor permite o mai buna implicare si-n asistenta sociala, si-n viata culturala, il secondeaza IPS Andrei Andreicut de la Alba-Iulia, invocind si el argumente istorice. El recunoaste insa ca joi, cind a candidat el insusi pentru scaunul de mitropolit de la Sibiu si a pierdut, nu s-a gindit la aceasta solutie.