Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a prezentat presei proiectul legii sanatatii si schimbarile concrete pe care acesta le va produce.

Conform proiectului de act normativ se va pastra in aceeasi forma sistemul actual de colectare a asigurarilor de sanatate. Modificarea vizeaza modul de alocare si gestionare a fondurilor colectate, prin introducerea caselor de asigurari private de sanatate in locul actualelor case judetene de asigurari de sanatate.

"Practic, o schimbare esentiala in sistem va fi legata de interpunerea intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si furnizorii de servicii medicale a unei verigi suplimentare, reprezentate de casele de asigurari private, care va aduce elemente de competitivitate si eficienta in gestionarea fondurilor, si care va stimula inclusiv cresterea calitatii serviciilor medicale pentru a atrage cat mai multi asigurati", a declarat ministrul Sanatatii, citat de MEDIAFAX.

Spitalele se vor putea reoganiza ca unitati cu statut de fundatie, societate comerciala sau asociatie. Schimbarea ar permite echipei manageriale o mai mare libertate de actiune la toate nivelele, de la personal (inclusiv salarizarea diferentiata) pana la structura si dotare.

Ritli Ladislau a mai precizat ca medicina primara va inregistra schimbari importante, deoarece primariile si autoritatile locale vor angaja medici primari care sa lucreze in paralel cu medicul de familie. Medicii care vor avea contract cu primaria, vor fi sprijiniti de o echipa multidisciplinara al carei nucleu de baza va fi format din asistenti comunitari si mediatori sanitari.

Urmatorul pas este publicarea in intregime a proiectului de act normativ pe site-ul Ministerului Sanatatii pentru a fi supus dezbaterii publice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.