Ministerul Sanatatii (MS) va colabora in urmatorii ani cu autoritatile elvetiene, in scopul pregatirii de doctori si asistenti medicali in mai multe discipline.

Colaborarea se va desfasura in perioada 19 decembrie 2011 - 6 decembrie 2019 si se refera la o finantare nerambursabila in valoare de 10 milioane de franci elvetieni.

Banii vor fi investiti in programe de pregatire a personalului medical (medici si asistenti medicali) din toate unitatile sanitare, in specialitatile urgenta, terapie intensiva pediatrica si neonatala, precum si medicina primara.

Programul de pregatire al medicilor de familie va urmari infiintarea unor noi centre multifunctionale, iar in cadrul celui care vizeaza serviciile de urgenta va fi inclusa si colaborarea cu serviciul aerian de salvare elvetian REGA care se va implica in dezvoltarea capacitatii de salvare aeriana a echipajelor romane, se arata in comunicatul MS.

Finantarea se inscrie in „Programul de Cooperare Elvetiano-Roman” (SRCP), adoptat de ambele tari prin semnarea unui contract-cadru la 7 septembrie 2010. Banii vor fi administrati in Elvetia si in Romania, suma fiind considerata contributie elvetiana in favoarea Romaniei. Ministerul Sanatatii participa cu 15% din valoarea contributiei.

Nu este prima colaborare romano-elvetiana in domeniul Sanatatii. In perioada 1996-2006, Romania a mai beneficiat de subventii elvetiene in cadrul a trei programe care au vizat dezvoltarea serviciilor de urgenta si neonatale din tara noastra.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.