Agentia Nationala de Integritate l-a acuzat pe Vasile Astarastoae ca a incheiat contracte pentru proiecte europene, din care au profitat el si fiica sa.

Beneficiul total obtinut de Astarastoae si de fiica sa in urma acestor proiecte este de 204.759 lei, se arata in comunicatul ANI.

Vasile Astarastoae, Director al Institutului de Medicina Legala Iasi si Rector al Universitatii de Medicina si Farmacie ”Gr. T. Popa” din Iasi, ar fi incheiat 10 contracte de munca, respectiv de prestari servicii, cu propria persoana, dar si cu fiica, in cadrul unor programe europene.

Incepand cu data de 01.05.2010 si pana in prezent, Astarastoae a participat, in baza unui numar de 4 contracte de munca la impementarea a trei proiecte cu finantare europeana, atat in calitate de reprezentat legal al Universitatii de Medicina si Farmacie ”Gr. T. Popa” Iasi – institutie publica partenera in proiect –, cat si in calitate de salariat.

Conform dispozitiilor art. 2531 din Codul Penal al Romaniei, conflictul de interese consta in indeplinirea, in exercitiul atributiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv.

Prin urmare, ANI a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila comitere de Vasile Astărăstoae a infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice.

  • Vasile Astarastoae: Sunt socat de atitudinea ANI!

Vasile Astarastoae si-a stabilit pozitia print-un comunicat eliberat pe site-ul Colegiului Mediclor din Romania (CMR), institutie in care serveste functia de presedinte.

Am probe foarte clare pentru a demonta toate acuzatiile (si de aceea ANI in mod prudent foloseste termenii de “suspiciuni”, “indicii” si nu face nicio afirmatie transanta) dar sunt de principiul ca un proces nu trebuie sa se desfasoare pe sticla televizoarelor sau in ziare ci in fata instantelor abilitate unde imi voi dovedi nevinovatia”, a declarat Astarastoae.

Citeste si:
Basescu, despre modificarea Legii ANI: Sterge cu buretele...
Basescu, despre modificarea...

El considera ca de fapt in spatele acuzatiilor aduse propriei persoane se afla dorinta de a deturna alegerile pentru pozitia de rector al UMF Iasi, care vor avea loc pe 16 decembrie si influentarea alegerilor pentru pozitia de Presedinte al CMR.

Graba cu care o agentie a statului roman comunica suspiciuni ma face sa cred ca exista o dorinta de a influenta rezultatul alegerilor pentru functia de Rector al UMF Iasi, care au loc la data de 16 decembrie si alegerile pentru functia de Presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, care se desfasoara tot in aceasta perioada. Acest lucru este inacceptabil si inadmisibil si cer ca ANI sa raspunda in fata legii pentru incalcarea dreptului la aparare”, a concluzionat presedintele CMR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.