Kelemen Hunor, ministrul Culturii, va fi prezent la inaugurarea care va avea loc de la ora 13:00.

La evenimentul de joi este asteptat si premierul Emil Boc. Evenimentul va fi rezervat presei si va constitui o avanpremiera, inaintea deschiderii propriu-zise a cladirii pentru public, au precizat reprezentantii Ministerului Culturii pentru MEDIAFAX.

Ulterior, ocuparea noului spatiu de catre Biblioteca Nationala a Romaniei si deschiderea lui pentru public se va face treptat, au mai spus reprezentantii institutiei conduse de Kelemen Hunor.

In prezent, sunt puse la punct ultimele detalii pentru finalizarea lucrarilor la noul sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei, din bulevardul Unirii. Cladirea de pe Bulevardul Unirii care va servi drept noua casa a Bibliotecii are o istorie complicata

A fost construita inainte de Revolutie si multa vreme nu s-au facut nici un fel de investitii, imobilul a ramas in paragina, atragand hoti de fier si de materiale de constructie. La un moment dat fusese propusa chiar pentru sediu de Guvern.

Proiectul transformarii cladirii intr-un sediu modern apartine firmei Aedificia Carpati S.A. Contractul dintre firma si Ministerul Culturii a fost semnat in martie 2009, dupa ce firma a depus o ofera de 69.963.068 euro fara TVA la licitatia organizata de Ministerul Culturii.

Suma alocata noului sediu al Bibliotecii Nationale provine dintr-un imprumut de circa 200 de milioane de euro, acordat Guvernului Romaniei de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) si gestionat de Ministerul Culturii

In ianuarie 2012, este randul Ministerul Culturii si Patrimoniului National sa se mute in noua cladire. Momentan, sediul institutiei se afla pe Kiseleff, langa Muzeul Satului, unde Kelemen Hunor a declarat ca nu mai e destul spatiu pentru toti angajatii ministerului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.