La Timisoara se va efectua in premiera nationala o operatie care inlocuieste valve cardiace bolnave cu valve crescute din pericard bovin.

Medicii de la Institutul de Cardiologie din TImisoara vor avea ocazia sa inaugureze procedura pentru Roimania. Aceasta implica inlocuirea valvelor bolnave din inimile pacientilor cu valve biologice care folosesc tesut pericard bovin. Noul tip de valva cardiaca biologica „trifecta” a fost adusa in Romania de reprezentatii Companiei St. Jude.

„Valvele biologice din pericard bovin sau porcin sunt facute pentru a inlocui valvele bolnave ale pacientilor. Avantajul fata de valvele mecanice este faptul ca nu necesita tratament anticoagulant, dar in timp de 15-20 de ani se deterioreaza si trebuie inlocuite”, explica dr. Marian Gaspar pentru debanat.ro.

Operatia a fost aprobata in SUA abia pe 2 noiembrie. Doar o luna mai tarziu, primul pacient care a beneficiat de o valva noua crescuta din tesut bovin a fost un pilot veteran in varsta de 78 de ani, relateaza Miami Herald.

In Romania, primele doua paciente care vor beneficia de valve noi au varstele de 69, respectiv 72 de ani.

“Acest nou model aduce performante hemodinamice mult apropiate de valva naturala umana, iar rezistenta in timp, prin tratamentele speciale se spera sa fie una mult mai mare”, a mai explicat dr. Gaspar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.