Desi romii pot fi caracterizati ca o problema a societatii, romanii devin mai toleranti fata de ei.

Aceasta este concluzia trasa de un sondaj realizat de Asociatia Pro Democratia si Centrul pentru Cercetare Sociologica si Branding (CCSB). Conform sondajului, 61% din respondenti considera ca romii sunt o problema a societatii, mai ales din cauza infractionalitatii ridicate asociate cu ei (12%). In iunie 2011, procentul celor care au raspuns afirmativ la aceeasi intrebare era de 69%.

La fel de interesant este faptul ca publicul roman devine mai constient de influenta mass-media asupra perceptiei negative a romilor. In urma cu 5 luni, 43% dintre romani considerau ca mass-media este partial responsabila pentru imaginea negativa a romilor, datorita materialelor care ii defavorizeaza. In prezent, acest procent a crescut la 50%.

Mass-media in general este privita ca fiind obiectiva de catre 55% dintre respondenti, dar cand e vorba despre materialele cu romi, doar 43% considera ca mass-media isi mentine obiectivitatea.

Diferentele sunt si mai mari cu cat privim mai mult in urma. De exemplu in 2002, doar 48% dintre romani ar fi acceptat sa fie vecini cu romi si doar 41% sa fie prieteni cu ei. 9 ani mai tarziu, procentele au urcat la 67%, respectiv 64%.

92% dintre romani vor ca toti copiii romi sa mearga la scoala. 57% dintre respondenti considera ca daca acesti copii romi ar putea sa mearga la scoala alaturi de elevi de alte etnii, conditia romilor s-ar ameliora.

Sondajul a fost realizat in perioada 24 – 29 noiembrie, pe un esantion de 1.045 de persoane. Principala metoda de colectare a raspunsurilor a fost interviul telefonic pe baza de chestionar standardizat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.