Institutul de Politici Publice (IPP) critica dur Guvernul pentru administrarea ineficienta a sistemului centralizat de incalzire.

Guvernul raspunde pentru gaura neagra din sistemul actual de termoficare si este obligat nu numai sa rezolve criza, ci sa prezinte solutii urgente de eficientizare”, se arata in comunicatul Institutului.

Acelasi comunicat aduce aminte de faptul ca media pierderilor anuale de energie termica in municipiile cu sistem de termoficare centralizat este astazi de 30%.

De exemplu, o treime din marile municipii au ajuns sa mai aiba doar cateva zeci de apartamente bransate la sistemul public, acestea fiind in mare parte cazuri sociale. Aceleasi municipii se numara si printre cele care inregistreaza pierderi foarte mari de energie in sistem, respectiv au costuri foarte mari de productie a gigacaloriei.

Serviciul de termoficare se afla intr-o stare „falimentara” in majoritatea localitatilor din Romania, conform IPP. Institutul solicita Guvernului sa explice public care este politica de stat in ce priveste sistemul centralizat de incalzire pe care are obligatia sa o aplice uniform la nivelul intregii tari si care sunt alternativele pe care are datoria sa le analizeze.

In același timp, apelul IPP vizeaza in mod direct si primarii care, in loc sa gaseasca solutii locale pentru eficientizarea serviciului de termoficare, continua sa faca presiuni politice asupra Guvernului pentru acoperirea pierderilor la marile termocentrale din bani de la Bugetul de Stat (in special prin Fondul de Rezerva), neavand practic curajul sa isi prezinte deschis soluțiile la aceasta problema.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.