Doar 30% din tinerii cu varste curprinse intre 20 si 24 de ani se considera patrioti, arata un nou studiu.

La nivelul populatiei generale, 41% din romani se considera patrioti, arata studiul realizat de ISRA Center. Cei mai patrioti romani, cel putin la nivel declarativ, sunt romanii din Banat (unde 60% se pot caracteriza in acest mod) si din Muntenia (50%).

Este de observat si faptul ca persoanele cu venit scazut se incadreaza mai putin in aceasta categorie decat persoanele cu venit ridicat (32% in cazul celor cu venit sub 1.200 de lei in comparatie cu 50% pentru cei cu venituri peste 3.000 de lei).

Studiul nu a omis sa intrebe romanii cum definesc ei patriotismul. Pentru 40% dintre ei acesta se refera la iubirea neconditionata de tara. Insa, pentru 30% inseamna respectul fata de stramosi si traditii.

Rugati sa-si caracterizeze semenii, respondentii au declarat ca romanii sunt un popor ospitalier (45%), ca sunt descurcareti (36%), generosi (30%), harnici (28%), dar si carcotasi (28%). Un sfert dintre cei care au raspuns la studiu cred ca poporul roman este format din oameni buni la suflet (26%). Pe de alta parte, 25% cred ca semenii lor sunt delasatori.

Daca ar trebui sa se gaseasca un slogan sau o zicala pentru poporul roman, printre cele mai populare variante oferite se numara:

  • „A face haz de necaz” (47% dintre cei care au raspuns la studiu mentioneaza aceasta expresie intre primele trei),
  • „Sa moara si capra vecinului” (44%),
  • „Om trai si om vedea” (40%),
  • „Lasa ca merge si asa” (36%).

Doar 8% dintre cei care au fost intrebati pot spune ca pe romani ii defineste expresia „Sunt mandru ca sunt roman”.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.111 respondenti, reprezentativ pentru populatia din zona urbana (orase peste 50.000 de locuitori), cu varsta intre 20 si 60 de ani. Marja de eroare este de 2.9% la un nivel de probabilitate de 95%. Datele au fost colectate in perioada 7 - 19 noiembrie 2011.

  • Tu te consideri patriot?
Citeste si:
Doar aproape 3 din 10 români cred că apa de la robinet este sigură...
Doar aproape 3 din 10 români...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.