Romania va putea relua exporturile de carne de porc dupa ce decizia Comisiei Europene se va publica in Jurnalul Oficial European.

Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animalelor care s-a desfasurat la Bruxelles a luat marti decizia de a restaura dreptul Romaniei de a participa la intracomunitar si la exportul catre tarile terte cu carne si produse din carne de porc.

La baza acestei hotarari a stat raportul elaborat de catre specialistii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in care a fost prezentat modul in care autoritatea competenta din Romania a implementat Programul National de Monitorizare si Control al Pestei Porcine Clasice in Romania.

Ridicarea interdictiei de comercializare a carnii de porc pe piata comunitara a fost prioritara pentru Romania, aceasta aflandu-se in vigoare din anul 2003.

Presedintele ANSVSA, dr. Radu Roatis Chetan, a declarat: “Din acest moment, producatorii romani de carne si produse din carne de porc vor putea comercializa pe piata comunitara si exporta in tari terte. Acum putem spune ca medicii veterinari si specialistii Autoritatii din intreaga tara au dus la bun sfarsit una dintre cele mai dificile misiuni pe care o aveau! Spun aceasta deoarece aceasta a fost si este una dintre datoriile noastra fata de interesele majore ale Romaniei, respectiv fata de interesele fermierilor si ale industriei de profil din tara noastra!"

Participarea Romaniei la comertul intracomunitar si exportul catre tarile terte de carne si produse din carne de porc, va putea fi demarata dupa publicarea Deciziei in Jurnalul Oficial European.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.