Propunerea ca 30 noiembrie, Sfantul Andrei, sa fie declarata zi nelucratoare a trecut de Senat. Urmeaza sa fie dezbatuta in Camera Deputatilor.

Senatul a adoptat tacit, marti, o initiativa legislativa care prevede ca ziua de 30 noiembrie, in care este sarbatorit Sfantul Andrei, sa fie declarata zi de sarbatoare legala, in care nu se lucreaza, relateaza MEDIAFAX.

Initiatorii propunerii legislative pentru completarea Legii 53/2003 – Codul Muncii sunt deputatul Mircia Giurgiu si senatorii Emilian Francu si Liviu Titus Pasca. Ei sunt de parere ca declararea zilei de 30 noiembrie ca sarbatoare legala ar fi un act firesc de celebrare a celui care, in calitate de apostol, "a innobilat fiinta nationala a romanilor", fiind considerat de Biserica Ortodoxa Romana patronul spiritual al romanilor.

Cei trei parlamentari precizeaza ca Romania se numara printre tarile cu cele mai putine zile declarate legal nelucratoare.

Conform statisticilor intocmite vara trecuta, doar Olanda are mai putine sarbatori legale decat Romania, respectiv cinci. Cel mai mare numar de sarbatori este inregistrat in Spania (14), urmata de Malta, Slovacia si Cipru (toate cu 13 zile). Media la nivelul Uniunii este de 9,6 zile de sarbatori legale anual.

Pe 23 noiembrie propunerea legislativa va fi supusa la vot in Camera Deputatilor, camera decizionala pentru aceasta initiativa legislativa.

Comisia sesizata in fond cu aceasta propunere legislativa, Comisia pentru munca, a intocmit un raport de respingere a initiativei, majoritatea membrilor comisiei apreciind ca diminuarea zilelor lucratoare dintr-un an calendaristic ar determina presiuni asupra bugetului de stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.