Senatul a aprobat, luni, o propunere legislativa privind declararea municipiului Caransebes "Oras - martir al Revolutiei din Decembrie 1989".

In expunerea de motive se arata ca au murit trei oameni in timpul evenimentelor din decembrie 1989. Decizia a fost luata cu 94 de voturi "pentru", 17 abtineri si 5 voturi "impotriva", informeaza MEDIAFAX.

"In noaptea de 21/22.12.1989 centrul orasului a ramas in totalitate sub stapanirea revolutionarilor. Se poate spune ca, in acele momente de solidaritate maxima, toti participantii s-au transformat in adevarati revolutionari, aproape intreaga populatie afandu-se pe strazi. In 21 decembrie 1989 la Caransebes a izbucnit revolta, iar cetatenii Caransebesului, curajosi si insetati de libertate, s-au alaturat timisorenilor, iesind in strada si demonstrand impotriva comunismului, impotriva lui Ceausescu, precum si a neajunsurilor si tratamentului inuman de care aveau parte. La acea ora, Ceausescu a decretat stare de necesitate si nu exista un final previzibil al evenimentelor. Caransebesenii, infruntand pericolul, au dat un greu tribut Revolutiei. (...) In timpul evenimentelor din decembrie 1989, la Caransebes si-au pierdut viata 3 persoane, iar una a decedat ulterior (in 1996 – n.r.) din cauza ranilor provocate prin impuscare", se arata in expunerea de motive a propunerii legislative.

Proiectul a fost initiat de Gheorghe Hogea, deputat PDL, alaturi de Laurentiu-Florian Coca, senator PSD, Toni Grebla - senator PSD, Raymond Luca - senator PNL, Daniel-Stamate Budurescu - deputat PNL, Marius Cristinel Dugulescu - deputat PDL, Gheorghe Firczak - deputat UCRR (minoritati), Nicolae Mircovici - deputat UBBR (minoritati) si Victor Socaciu - deputat PSD.

Senatul este prima Camera sesizata, decizia urmand a fi luata de Camera Deputatilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.