Cursurile in mai multe scoli din Teleorman au fost suspendate, luni dimineata, in urma unui protest spontan al profesorilor, nemultumiti ca nu si-au mai primit salariile de trei luni.

Presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Teleorman, Ioan Predescu, a declarat ca dascalii au declansat un protest spontan, iar activitatea din mai multe scoli a fost intrerupta, elevii fiind trimisi acasa, informeaza MEDIAFAX.

Liderul sindical a spus ca s-a ajuns in situatia in care dascalii sunt victime colaterale, precizand ca limita suportabilitatii a fost depasita.

El a precizat ca, potrivit articolului 39 din Codul muncii, salariatii au dreptul la salarizare pentru munca depusa, insa cadrele didactice din Teleorman nu si-au mai primit salariile de peste doua luni.

Inspectorul general scolar al judetului Teleorman, Constantin Amarie, a declarat ca a fost informat, luni, de directorii de la Liceul "Marin Preda" si Colegiul National Unirea despre faptul ca a fost declansat un protest spontan al profesorilor si elevilor si ca au fost suspendate cursurile.

Amarie a precizat ca masura este grava, pentru ca nu este inscrisa in lege. El a adaugat ca le-a comunicat directorilor sa le ceara profesorilor sa reia cursurile, pentru ca pot sa apara situatii grave daca elevii nu sunt supravegheati.

Profesorii reclama si faptul ca, din cauza suspendarii platilor catre scoli, a fost oprita si caldura in unitatile de invatamant, astfel ca elevii sunt nevoiti sa invete in frig.

  • Au mai protestat o data

Peste 500 de cadre didactice din judetul Teleorman, care fac parte din Sindicatele "Spiru Haret", CNA "Cartel Alfa" si CNSRL "Fratia", au protestat, in 15 noiembrie, pe platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor din Alexandria, pentru ca nu si-au primit salariile de trei luni.

Liderul Sindicatului "Spiru Haret" Teleorman, Tudor Spiridon, declara atunci ca profesorii din Turnu Magurele si din comuna Bragadiru sunt cei mai afectati de blocarea conturilor primariilor, dupa ce prefectul Teodor Nitulescu a atacat in contencios-administrativ bugetele localitatilor in cauza.

Citeste si:
Supraimpozitarea şi cumulul pensie-salariu, prin lege, nu prin...
Supraimpozitarea şi cumulul...

"Vom trimite o scrisoare deschisa catre primul-ministru, in care ii vom cere demiterea prefectului de Teleorman, Teodor Nitulescu. I-am cerut ministrului Funeriu sa vina astazi (n.r. - 15 noiembrie) la Teleorman sa stea de vorba cu oamenii, dar acesta a refuzat", spunea presedintele Sindicatului "Spiru Haret" Teleorman, Tudor Spiridon.

Protestatarii au scandat "Jos prefectul", "Jos Guvernul" si au afisat bannere cu mesajele: "Scoate-ti mana din buzunarul nostru", "Salarii blocate de trei luni", "Opriti politizarea invatamantului".

Prefectul Teodor Nitulescu i-a invitat pe protestatari la discutii, dar acestia au refuzat, solicitandu-i sa vina in fata multimii, situatie refuzata de Nitulescu.

In 14 noiembrie, aproape 100 de cadre didactice din municipiul Turnu Magurele au protestat in fata Prefecturii Teleorman, pentru ca nu si-au primit salariile, situatia fiind determinata de faptul ca prefectul a atacat in contencios-administrativ bugetul orasului, conturile fiind astfel suspendate.

Citeste si:
Angajații din învățământ protestează la sediul Guvernului. Ce...
Angajații din învățământ...

Prefectura Teleorman a constatat nereguli la bugetele mai multor administratii publice locale si le-a atacat in contencios-administrativ, acesta fiind motivul pentru care primariile au ajuns in imposibilitatea de a mai efectua plati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.