Conform unor studii recente, terapia cu celule stem da rezultate in cazul bolnavilor cu probleme de inima.

Un studiu realizat la facultatea Louisville din Kentucky pe 16 indivizi cu probleme cardiace a dat rezultate neasteptat de bune. Medicii reconsidera acum posibilitatea de a folosi celule stem (celule susa) in tratamentul sistemului cardio-vascular.

In studiul respectiv, s-au recoltat celule stem cardiace de la pacienti prin operatii de bypass. Acestea au fost purificate si reintroduse in inima pacientilor. Studiul a inceput in 2009, iar doi ani mai tarziu, pacientii demonstreaza o eficienta crescuta cu pana la 40% a capacitatii inimii de a pompa sange.

14 pacienti au raspuns terapiei, iar in randul lor eficienta inimii a crescut cu 30 - 38,5% in decurs de un an. Suprafata de tesut cardiac cicatrizat in urma infarcturilor s-a redus cu 24% in patru luni si cu 30% dupa un an. Medicii trebuie acum sa reconsidere teoria care spune ca o data ce tesutul cardiac se cicatrizeaza, acesta este in esenta mort.

Studiul respectiv demonstreaza ca poti folosi celule stem specializate din sistemul cardiac pentru a obtine rezultate mai bune decat daca ai folosi celule stem produse in maduva osoasa a pacientului” a explicat pentru ABC News dr. Joshua Hare, profesor de cardiologie la Universitatea Miami.

O parte din pacientii care au luat parte la studiu nu au fost supusi operatiei de reintroducere a celulor stem, pentru a servi drept grup de control. In cazul lor nu s-a observat nici o imbunatatire a functiilor inimii.

"Daca rezultatele se confirma in studii viitoare, ar putea sa ofere un leac pentru pacientii care au boli fatale de inima", a declarat Roberto Bolli, director al catedrei de cardiologie la Universitatea Louisville si autorul studiului care a fost publicat in revista medicala The Lancet.

Un alt studiu care a folosit aceeasi terapie cu celule stem, de data asta realizat la Spitalul Cedars-Sinai, a publicat recent rezultate si mai impresionante. 25 de voluntari au participat, iar in cazul celor 17 care au trecut prin terapia cu celule stem s-a observat o reducere cu pana la 50% a tesuturilor cardiace alterate de infarct.

Citeste si:
Bolile care se pot trata cu celule stem
Bolile care se pot trata cu...

"E ca si cum cineva mi-a dat o pilula magica. Ma simt mai bine din toate punctele de vedere. Parca as fi un personaj intr-un film science fiction, asa ma simt" a declarat pentru CBS Evening News unul dintre participantii la studiul Cedars-Sinai, Ken Milles.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.