Peste 70 de sindicalisti picheteaza marti la sediul Ministerului Educatiei. Cerintele lor reflecta nemultumirea fata de bugetul pe 2012.

La protest participa reprezentanti de la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Educatiei Nationale si Federatia "Spiru Haret". Sindicalistii au organizat protestul de marti pentru a cere guvernantilor sa nu inghete salariile in 2012, sa deblocheze posturile din invatamant si sa aloce sase la suta din PIB pentru educatie, relateaza MEDIAFAX.

Reprezentantii sindicatelor atrag atentia ca statul roman datoreaza salariatilor din educatie 33,4% din drepturile lor salariale, potrivit deciziilor obtinute in instanta. La aceasta suma se adauga alte 12 procente, bani nerecuperati din taierea salariilor cu 25% aplicata in luna iunie 2010.

"Subliniem inca o data ca nerespectarea hotararilor judecatoresti irevocabile privind plata unor drepturi salariale reprezinta un abuz fara precedent si totodata asistam la incalcarea drepturilor consfintite de Conventia Europeana a Drepturilor Omului", au precizat reprezentantii FSLI.

Protestarii resping propunerea Guvernului de a aloca sistemului de invatamant doar 2% din PIB, conform ultimului proiect de buget pe 2012. Ei solicita respectarea prevederilor Legii educatiei, prin care educatia ar trebui sa primeasca 6% din PIB incepand cu 1 ianuarie 2012.

Se reclama si decizia de a ingheta angajarile din invatamant, avand in vedere numarul foarte mare de elevi raportat la numarul mic de cadre didactice.

"Sunt numeroase situatii in care o educatoare este nevoita sa se ocupe de 40 de copii, desi legea prevede un numar maxim de 20 de prescolari la grupa", sustin sindicalistii.

Sindicalistii se asteapta sa fie chemati la discutii de catre Ministrul Educatiei. O delegatie a dascalilor a depus la Registratura Ministerului Educatiei scrisoarea cu cererile angajatilor din invatamant, adresata ministrului Daniel Funeriu.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.