Procedura de pensionare anticipata va fi inasprita. De asemenea, este posibila egalizarea varstei de pensionare, femeile urmand sa iasa la pensie, odata cu barbatii, la varsta de 65 de ani.

Iesirea la pensie anticipata partiala nu se va mai face atat de usor. "Vom inaspri conditiile pentru iesirea la pensie anticipata partiala. Ne gandim cand vom modifica legea", a anuntat Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, ARB si Alpha Bank la Sinaia. Acum, pensionarea anticipata se realizeaza intr-un ritm accelerat, deoarece conditiile sunt usor de indeplinit, considera ministrul.

De asemenea, el a mai aratat ca este un aflux foarte mare de pensionari pe caz de boala si de invaliditate. Ministrul a lasat sa se inteleaga ca nu toate aceste pensionari ar fi necesare si ca nu are mijloace pentru a impiedica fenomenul. Este, de asemenea, posibila cresterea varstei de pensionare la femei. "A vorbi azi despre o varsta de pensionare de peste 65 de ani e o mare problema. Cel mult s-ar putea vorbi despre accelerarea ajungerii la 65 de ani. Se mai poate vorbi despre egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati", considera ministrul.

DEFICIT

Sistemul public de pensii are deficit de 0,8% din PIB. Cresterea nivelului de trai duce si la cresterea sperantei de viata, fapt ce creeaza insa probleme ministerului. "Principala problema este imbatranirea populatiei si cresterea numarului persoanelor cu varsta de peste 60 de ani", a aratat ieri Barbu. Din 2002, procentul persoanelor cu varsta de peste 60 de ani a crescut de la 18,7% la 19,2%. "In 30 de ani, perspectiva de crestere este la peste 22%", apreciaza Barbu.

RECALCULARE

Ultima etapa a recalcularii pensiilor - a patra - este finalizata in procent de 90%. "Pensiile marite vor intra in plata in luna decembrie", a anuntat Barbu. In primele trei etape, 40% dintre pensionari au castigat sume de la 5 lei noi pana la 570 lei noi. "Cam 950.000 de persoane din cele 2,4 milioane primesc in medie cu 19% mai mult", apreciaza Barbu. Pensionarii carora nu le-a fost majorata pensia nu au pierdut.

Aceasta nu va mai creste insa pana cand pensia persoanelor cu conditii similare de pensionare nu o va ajunge din urma. Mai precis, majorarea se va produce atunci cand valoarea punctului de pensie inmultita cu numarul de puncte acumulate va depasi pensia pe care o primeste in prezent. Anul acesta, recalcularea pensii- lor a reprezentat un efort de 600-700 de milioane de lei noi.

Valoarea punctului de pensie va creste cu 9,3%. Astfel, in loc de 295,5 lei, punctul de pensie va insemna 323,1 lei. Pensia medie va creste cu 12,5%, a precizat ministrul. Obiectivele sunt de a creste pensiile in 4 ani cu 30% in termeni reali. Fata de decembrie 2004, cresterea reala este de 13%-15%, a precizat Barbu.

ANTICIPAT

In privinta pensiilor obligatorii, administrate de stat, Barbu a aratat ca exista posibilitatea ca sistemul sa intre in functiune nu de la 1 ianuarie 2008, ci chiar de la 1 ianuarie 2007. Una dintre conditii este existenta banilor, cei din privatizarea BCR fiind doriti de ministru pentru acest proiect. De asemenea, este posibil ca varsta persoanelor care pot sa participe sa fie marita de la 35 de ani la 40-45 de ani.

MAI MULTI BENEFICIARI

Pensiile ocupationale vor deveni pensii facultative. Proiectul de lege va iesi in luna noiembrie din Guvern si va merge la Parlament. Noua lege va extinde sfera de cuprindere a participantilor in sistem. Pensiile nu mai sunt legate acum de relatia angajator-angajat. O alta noutate o reprezinta faptul ca de aceste pensii va putea beneficia si personalul bugetar.

Astfel, numarul celor care intra in sistem poate sa fie mai mare. De asemenea, proiectul prevede scutirea de impozit a investitiilor fondului de pensii pe perioada de acumulare. Se estimeaza ca, in 2007, suma colectata sa fie de 50 de milioane de euro, provenita de la 500.000 de contributori.

Pe de alta parte, s-a extins si plaja institutiilor ce pot gestiona fondurile. In acest context, ministrul a dat ca exemplu societatile de asigurare. Ministrul a precizat ca zilele trecute a fost infiintata prin ordonanta de urgenta Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, finantata de Banca Mondiala. Director interimar al comisiei este Mircea Oancea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.