Noul Cod Civil reglementeaza si clauzele standard din contracte, cum ar fi cele din contractele bancare sau de asigurari.

Legea dispune expres: „Clauzele negociate prevaleaza asupra clauzelor standard”. Sunt clauze standard stipulatiile stabilite in prealabil de una dintre parti pentru a fi utilizate in mod general si repetat si care sunt incluse in contract fara sa fi fost negociate cu cealalta parte.

Atunci cand ambele parti folosesc clauze standard si nu ajung la o intelegere cu privire la acestea contractul se incheie totusi pe baza clauzelor convenite si a oricaror clauze standard comune in substanta lor, cu exceptia cazului in care una dintre parti notifica celeilalte parti, fie anterior momentului incheierii contractului, fie ulterior si de indata, ca nu intentioneaza sa fie tinuta de un astfel de contract, potrivit unui comunicat al Casei de Avocatura Coltuc.

Clauzele standard care prevad in folosul celui care le propune limitarea raspunderii, dreptul de a denunta unilateral contractul, de a suspenda executarea obligatiilor sau care prevad in detrimentul celeilalte parti decaderea din drepturi ori din beneficiul termenului, limitarea dreptului de a opune exceptii, restrangerea libertatii de a contracta cu alte persoane, reinnoirea tacita a contractului, legea aplicabila, clauze compromisorii sau prin care se deroga de la normele privitoare la competenta instantelor judecatoresti nu produc efecte decat daca sunt acceptate, in mod expres, in scris, de cealalta parte.

Noul Cod Civil a adus modificari fundamentale contractelor. Pe de o parte, au fost introduse elemente noi, care nu erau reglementate expres pana acum – impreviziunea, anteprecontractul, iar pe de alta parte, anumite concepte – clauza penala, raspunderea contractuala, incetarea contractului – au suferit schimbari substantiale.

  • Care sunt schimbarile?

Negocierile in vederea incheierii contractului (art. 1183 – 1184 NCC) partile sunt obligate a respecta principiul bunei-credinte in negocieri. Initierea negocierilor sau intreruperea negocierilor contrar bunei-credinte se va sanctiona prin obligarea partii la plata de daune-interese.

Obligatia de confidentialitate: partile sunt obligate a pastra confidentialitate si de a nu se folosi in interes propriu de informatiile confidentiale despre care au aflat in timpul negocierilor, chiar daca acestea nu au rezultat in incheierea unui contract.

Citeste si:
Pagubitii Mic.ro isi cauta dreptatea in instanta
Pagubitii Mic.ro isi cauta...

Clauzele contractuale

Art 1201 - 1203 reglementeaza in mod expres clauzele la a caror respectare partile sunt obligate, chiar daca aceste clauze nu sunt cuprinse in contract:

- Clauzele externe: partile sunt tinute a respecta clauzele extrinseci la care contractul face trimitere;
- Clauzele standard: sunt considerate a fi clauze standard acele conditii stabilite in mod unilateral de catre una dintre parti, care nu sunt negociate si nu sunt supuse aprobarii celeilalte parti (ex. conditii generale, reguli, regulamente). Clauzele standard sunt premise, totusi, in caz de conflict intre o clauza standard si o clauza negociata, aceasta din urma va prevala.

Exista cateva limitari cu privire la clauzele standard (clauzele neuzuale). Astfel, pentru a putea produce efecte, clauzele standard trebuie acceptate in mod expres de cocontractant, in cazul in care cuprind: limitarea raspunderii, dreptul de a denunta unilateral contractual, dreptul de a suspenda executarea obligatiilor, decaderea din drepturi, decaderea din beneficiul termenului, restrangerea dreptului de a contracta cu alte persoane, limitarea dreptului de a opune exceptii, reinnoirea tacita a contractului, legea aplicabila, clauze compromisorii, clauze privind stabilirea compententei instantelor.

Citeste si:
[Update] Greva de avertisment la ROMATSA: Va fi asigurata doar o...
Update  Greva de avertisment...

Rezilierea/Rezolutiunea contractului (Art. 1549 – 1554 NCC)

Rezolutiune/Reziliere unilaterala – prin comunicarea unei declaratii de rezolutiune/reziliere, numai daca: partile au agreat aceasta posibilitate prin contract; debitorul se afla de drept in intarziere; debitorul a fost pus in intarziere, insa nu si-a executat obligatia nici inauntrul termenului fixat astfel.

Atentie! Declaratia de rezolutiune produce efecte numai intre parti.

Pentru opozabilitate fata de terti, declaratia de rezolutiune trebuie inscrisa in registrele publice.

Rezilierea/Rezolutiunea de drept, ca urmare a agrearii in contract a unui pact comisoriu

Potrivit noii legislatii, pactul comisoriu nu mai are grade (pactul comisoriu putea avea gradul I, II, III, IV, in functie de gradul aferent putand opera de rezilierea/rezolutiunea de plin drept – Pact Comisoriu grad IV – sau numai cu interventia instantelor de judecata). Pactul comisoriu trebuie sa mentioneze expres obligatiile a caror neexecutare atrage rezilierea/rezolutiunea contractului. Conditia pentru ca pactul comisoriu sa isi produca efectele: punerea in intaziere a debitorului, in prealabil, explica avocatul Marius Coltuc.

Citeste si:
Baroul Alba propune declansarea unei greve generale a avocatilor
Baroul Alba propune...

Denuntarea unilaterala

Reglementata expres la art. 1276 – 1277 NCC; Regula: incetarea contractului prin denuntare unilaterala nu este permis in virtutea legii, ci numai daca partile au acceptat aceasta modalitate de incetare prin conventie. Exceptie: contractele incheiate pe durata nedeterminata. In acest caz, oricare dintre parti poate denunta unilateral contractul cu acordarea unui termen de preaviz rezonabil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.