Intre 15 noiembrie si 24 decembrie, credinciosii ortodocsi renunta la carne, oua si branza.

Postul Craciunului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. Postul se tine pentru a pregati crestinii sa-l primeasca pe Iisus Hristos si este al doilea cel mai important post din an, dupa Postul Pastilor.

Pe toata durata postului, crestinii tebuie sa renunte la produsele de origine animaliera: carne, oua, lactate.

Luni, miercuri si vineri nu se consuma ulei sau vin. Sambetele si duminicile, pana pe 20 decembrie, se da dezlegare la ulei, vin si peste.

Sarbatorile si zilele sfinte din aceasta perioada care sunt marcate cu cruce neagra in calendarul ortodox, acorda dezlegare la ulei si vin. Daca sunt insemnate cu cruce rosie, atunci ortodocsii au dezlegare la peste, informeaza SfaturiOrtodoxe.ro.

Dezlegare la ulei si vin: 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie sau 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, daca aceste zile cad Lunea, Miercurea sau Vinerea (in aceste zile se sarbatoresc sfinti insemnati)

Dezlegare la peste: 24 noiembrie, indiferent in ce zi a saptamanii ar cadea (Intrarea in Biserica a Maicii Domnului) si 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie, sau 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie, daca aceste zile cad Martea sau Joia.

In Ajunul Craciunului, 24 decembrie, credinciosii trebuie sa tina post negru pana la ora 9 seara.

Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane tin sa sublinieze ca Postul Craciunului nu trebuie falsificat. Conform unui studiu realizat de Eurodata Management, in mediul urban doar 3% dintre romani respecta posturile religioase in totalitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.