Cu patru ani in urma, in dimineata zilei de 5 noiembrie 2001, maiorul de politie, pe atunci, Nicolae Lupu, din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Economico-Financiare (SCCEF) al IPJ Vrancea, a plecat la serviciu cu masina personala - un Opel Astra, avand legata sub capota o grenada defensiva de productie ruseasca (UZR-320) in perfecta stare de functionare. Acesta a mers cu masina, impreuna cu sotia si copilul, circa doi kilometri si numai o minune a facut sa nu explodeze grenada.

La acea vreme, Politia a dat un comunicat de presa in care se spunea ca "inelul de siguranta de care era legata o ata si mai departe de paletele ventilatorului de la motor s-a desirat (!!!) deoarece era dintr-un material mai moale (aluminiu)". De atunci au curs tone de cerneala in presa romaneasca despre cauzele si posibilii atentatori, s-au vehiculat sute de ipoteze. S-au format comisii mixte de ancheta: Politie, Parchet, SRI, criminalisti.

Au fost exploatate zeci de piste si implicate persoane si logistica din mai multe servicii de informatii. Un volum de munca urias in ceea ce presa a denumit cazul "Grenada" de la Focsani. Dar rezultatul a fost de fiecare data acelasi. Este singurul atentat cu explozibil din Romania postdecembrista si chiar la viata unui om al legii in care autorul sau autorii n-au fost depistati nici dupa patru ani. Intre timp, s-a asternut tacerea peste acest caz si nici macar victima, actualul comisar de politie Nicolae Lupu, nu vrea sa mai vorbeasca despre acest subiect. Cazul "Grenada" a devenit tabu atat pentru anchetatori, cat si pentru victima.

Toate drumurile duc la Vasile Bogdan, zis "Barbugiu"

La un moment dat, serviciile secrete romanesti descoperisera o noua pista pentru anchetatorii cazului "Grenada". Astfel, pana in ziua de 5 noiembrie 2001, ziua atentatului, la hotelul "Unirea" din Focsani au fost cazati, fara a fi inregistrati in registrul de la receptia hotelului, cetateanul moldovean Mihail Tofan, intrat in tara cu pasaport fals pe numele Viaceslav Balaur, si cunoscutii capi ai lumii interlope vrancene Catalin Inta, Adrian Necoara si Doru Pop.

Atat Mihail Tofan, alias Viaceslav Balaur, cat si Doru Pop au fost implicati in diversele tepe administrate de "familia" Stan - ai carei membri, fratii Marius si Theodor Stan, sunt arestati - statului roman. Tofan a fost cel caruia Theodor Stan i-a vandut INCI ROM SRL, dupa ce in prealabil pagubise prin acest sereleu Statiunea de Cercetari Viticole Odobesti cu peste 2,1 miliarde de lei. Dupa numai cateva luni de zile insa, pe la mijlocul anului 2002, cazul "Grenada" parea sa ia o noua turnura odata cu dezvaluirile facute presei de catre surse din serviciile secrete romanesti.

Din datele culese la acea vreme de serviciile de informatii romanesti s-a relevat un fapt inedit. Cei doi posibili atentatori, Doru Pop - cu dubla cetatenie, romana si moldoveneasca, si Mihail Tofan au fost cazati in mai multe randuri la hotelul "Unirea" din Focsani, fara a fi inregistrati la receptie, din ordinul patronului complexului turistic Vasile Bogdan, fapt neobisnuit si totodata ilegal.

Anchetatorii aveau la acea data mai multe dovezi care atestau incontestabil acest lucru. De asemenea, este cunoscut, din dosarul "familiei" Stan, in prima faza, principalii suspecti in cazul "Grenada", ca Pop si Tofan au fost in relatii de afaceri cu toti membrii "familiei".

In "ecuatia" atentatului esuat intervin si escrocii Catalin Ungureanu si Adrian Necoara care, pusi la cale de Vasile Bogdan, au tepuit mai multe firme din Bucuresti de diferite marfuri, anvelope, produse petroliere sau covoare si mocheta belgiana, prin procedeul cecurilor fara acoperire. Marfurile luate de cei doi, Necoara si Ungureanu, in valoare de cateva miliarde de lei, ajungeau in depozitele lui Vasile Bogdan si de aici la Chisinau, prin "fratele" Mihail Tofan, alias Viaceslav Balaur. Din motive care scapa oricarui muritor de rand, anchetatorii n-au exploatat pana la capat informatiile furnizate de serviciile secrete romanesti.

Un important reprezentant al acestor servicii ne-a dezvaluit faptul ca in ceea ce priveste cazul "Grenada" s-au exploatat toate pistele judiciare de lucru care puteau sa duca la atentatori, insa acestea n-au dat satisfactia scontata. Astfel, s-a ajuns si la metoda exploatarii "in orb" folosita frecvent de serviciile de informatii din intreaga lume. "Dar in cazul lui Vasile Bogdan si al legaturilor sale infractionale cu diversi cetateni moldoveni, si nu numai, n-a fost o exploatare in orb. In acest caz existau si exista dovezi clare", ne-a mai precizat responsabilul din serviciile secrete romanesti.

Baietii "de trefla" ai "Barbugiului"

Vasile Bogdan, conform unor rapoarte, cumpara un sereleu, pe care-l vindea mai apoi unor indivizi racolati in prealabil dintre smenarii de duzina ai Focsaniului. Este si cazul societatii "Loralino" SRL Focsani, cumparata de Bogdan in anul 1999 de la cetateanca Marlena Bratu, pe care a vandut-o mai apoi lui Catalin Ungureanu si Adrian Necoara.

Cei doi erau niste tipi fara capatai ce-si gasisera adapost la hotelul "Unirea" si care erau predispusi la orice fel de fapte atat timp cat Bogdan ii asigura de inaltele sale relatii in sfera puterii executive si judecatoresti din Vrancea. Cei doi, Ungureanu si Necoara, s-au deplasat la Bucuresti, de unde in numele lui "Loralino" SRL au achizitionat mocheta belgiana de la firma PROCONFORT si anvelope de la firma CHEMTRADERS, marfuri in valoare totala de circa 4,2 miliarde de lei, la nivelul anului 2001, in baza unor cecuri fara acoperire.

Poate cititorii se intreaba cum de patronii firmelor tepuite nu au verificat la banca contul lui "Loralino". "Necoara si Ungureanu au venit si-n alte dati si-au cumparat de la noi anvelope pe care le-au achitat pe loc cu numerar, o data chiar 150 de milioane de lei. Ne-au castigat increderea, dupa care ne-au pacalit", spune suparat dl C. Serban, patronul de la CHEMTRADERS Bucuresti.

Ulterior, cercetarile politiei aveau sa scoata la iveala faptul ca anvelopele tranzitasera depozitele de la "Select" si "Monte Carlo" SRL Focsani, firme care-i apartin lui Vasile Bogdan, dar ca ulterior luasera drumul Chisinaului prin "fratele" Mihail Tofan, alias Viaceslav Balaur. Numai mocheta belgiana tepuita de la PROCONFORT a ramas pe loc si se poate gasi si astazi frumos asezata peste tot prin hotelul si restaurantul "Unirea".

In fapt, maharul de la "Unirea" ii asigura pe Necoara si Ungureanu de protectia sa in fata "organelor", iar cei doi furau pentru el, primind la randul lor cateva firimituri din miliardele furate. Acum, cei doi tocmai au fost eliberati din Penitenciarul Mandresti de langa Focsani, unde si-au ispasit o condamnare penala pentru inselaciune cu cecuri fara acoperire, intrand iar in "morisca afacerilor". In schimb, "organele" tac malc atunci cand vine vorba de implicarea domnului Vasile Bogdan, zis "Zaruri pe terta". Cu toate ca faptic se pot proba oricand legaturile sale cu tepuitorii, dar si cu "beneficiarii" moldoveni ai marfurilor.

Cine este dl "Zaruri pe terta"?

Pana in decembrie '89, Vasile Bogdan era cel mai celebru barbugiu din Focsani si, totodata, maharul de necontestat al jocurilor ilegale de noroc, dar si un colaborator eficient al "baietilor cu ochi albastri". De pe acea vreme i se trage porecla de "Zaruri pe terta", renume pe care si l-a "castigat" printre cartofori prin folosirea in joc a zarurilor masluite. Perioada postdecembrista il gaseste pe fostul barbugiu in postura de emigrant in Occident, unde organizeaza o retea de trafic de carne vie impreuna cu o veche prietena, Anisoara Duna.

Din reteaua folosita in anii '90 in Italia, Franta si Elvetia, omul nostru a scos bani buni, revenind in primavara anului 1993 pe meleagurile natale. Cu banii castigati din sudoarea "fetitelor", Bogdan se lanseaza in afaceri. Mai mult, in 1996, prin metoda MEBO si a 17.848 de cupoane ale "lui Vacaroiu", reuseste sa preia pachetul majoritar de actiuni (55%) de la fostul OJT Vrancea, in patrimoniul caruia se afla si Complexul Turistic "Unirea", care cuprinde un hotel cu opt etaje, un restaurant, un bar de zi, o sala de jocuri, si alte dependinte.

La acea vreme a fost anchetat de Politia vranceana pentru furtul unor cupoane din casele mai multor cetateni, dosar ingropat in mlastina Parchetului vrancean. Un an mai tarziu, omul nostru, neuitand de vechile indeletniciri din lumea interlopa, ia cu "japca" de pe strada o persoana pe care o sechestreaza o zi si o noapte, cu scopul recuperarii unui imprumut de bani. Este arestat in ianuarie 1997 sub acuzatiile de sechestrare de persoane si tentativa de talharie, dar cu totul ciudat, este eliberat trei zile mai tarziu. Si acest dosar s-a pierdut prin sertarele magistratilor vranceni. In Focsani sunt de notorietate legaturile sale cu unii magistrati vranceni.

De altfel, contactat pentru a-si preciza legaturile cu Tofan, Pop, Ungureanu si Necoara, Vasile Bogdan ne-a declarat malitios: "Nenea sefu', pe la mine prin hotel trec tot felul de smecheri, de unde sa stiu care este Tofan, Balaur sau altii... Si vezi ce mai scrii ca poate-ti trag un glonte-n cap! Si sa mai stii ca am tot Parchetul in spate!" Poate ca de aceea misterul care planeaza peste cazul "Grenada" va mai dainui multi ani de acum inainte.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.