Aproape 900 de romani aparent sanatosi, au fost depistati cu virusul Hepatitei C la o testare gratuita in toata tara.

In perioada 1-6 august au fost testati gratuit 11.471 de romani pentru depistarea virusului hepatitic C. Dintre acestia, 877 au primit un rezultat pozitiv, desi se credeau perfect sanatosi, relateaza MEDIAFAX.

"Simptomele, atat in faza acuta, cat si in faza cronica, sunt de multe ori absente, boala fiind diagnosticata la distanta de momentul infectarii, atunci cand exista deja un grad avansat de afectare hepatica. Din acest motiv sunt foarte importante testarea populatiei, depistarea din timp si tratarea celor infectati, pentru ca hepatita C este o boala vindecabila”, a precizat medicul primar Adriana Motoc, specializat in tratamentul bolnavilor cu hepatita, de la Spitalul "Victor Babes" din Bucuresti.

Testarile gratuite pentru depistarea virusului hepatitic C au fost realizate in peste 27 orase la centrele Bioclinica din Romania, in cadrul campaniei "Impreuna pentru Viata". Cel mai mare procent de rezultate pozitive s-a inregistrat in randul celor testati in Bucuresti (14,67%) si in judetele Bacau (12,4%), Sibiu (10,6%), Botosani (9,6%), Arges (9,26%).

La nivelul oraselor in care au avut loc testari media pacienþilor depistati cu hepatita C este de 7,65%. La nivel national, Romania se afla pe locul 2 in Europa la mortalitatea bolnavilor de hepatita cu doua milioane de bolnavi inregistrati.

Initiativa organizarii campaniei apartine companiei MSD Romania si a fost dezvoltata in cadrul platformei cu acelasi nume, in parteneriat cu laboratoarele Bioclinica si cu sprijinul Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH) pentru mediatizarea campaniei, cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitelor (28 iulie).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.