Depistarea HIV/SIDA din saliva, metoda folosita cu succes in unele state din lume, ar putea fi aplicata in Romania din 2012, dupa ce producatorii vor aduce echipamentele necesare investigatiilor, a declarat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu Cercel.

Potrivit medicului, testul indica prezenta sau absenta anticorpilor si nu a virusului. Aceasta metoda este deja folosita in lume, dar in Romania nu au fost aduse inca echipamentele, scrie MEDIAFAX.

"Eu cred ca am putea sa utilizam si noi aceste testari, poate chiar la anul. Este un test foarte simplu. Se recolteaza saliva, la fel ca la exudatul faringian sau nazal. Apoi proba este introdusa intr-un dispozitiv care indica prezenta sau absenta anticorpilor", a mai spus profesorul Streinu Cercel, la "Zilele Stiintifice" ale Institutului National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals".

In prezent, testarea se face prin recoltarea unei probe de sange.

"Si Testul de sange HIV este un test indirect, care indica prezenta in organism a anticorpilor impotriva HIV, iar nu a virusului propriu zis. Totusi testul din saliva este mai simplu si mai putin agresiv", a spus Streinu Cercel.

Din momentul infectarii, organismul are nevoie de trei pana la sase luni (uneori chiar mai mult) pentru a produce anticorpi care vor fi identificati cu ajutorul testului HIV. De aceea, testul HIV va indica un rezultat precis de-abia dupa ce trece aceasta perioada de 2 - 6 luni, numita "fereastra imunologica".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.