Pneumonia este principala cauza a mortii infantile in lume, desi poate fi prevenita prin imunizare si o alimentatie corecta.

Cu ocazia Zilei Mondiale Impotriva Pneumoniei, organizatii din toata lumea isi unesc fortele pentru a transmite un mesaj important: La nivel global, pneumonia este principala cauza de mortalitate infantila.

In afara de faptul ca pneumococul este cea mai frecventa bacterie care produce infectii respiratorii la copii si adulti, un procent semnificativ dintre copii sunt purtatori asimptomatici. 1,6 milioane de copii din toata lumea mor in fiecare an din cauza pneumoniei, ceea ce reprezinta mai mult decat decesele provocate de SIDA, malarie si turbeculoza la un loc.

„Din pacate, in Romania, aproximativ 28% dintre decesele care apar in perioada 0-1 ani sunt produse de afectiuni ale aparatului respirator. Multi sugari si copii mici dezvolta o imbolnavire pulmonara, cu toate ca exista modalitati de preventie pe care parintii ar trebui sa le cunoasca”, a declarat Prof. Dr. Doina Anca Plesca, vicepresedintele Sectiei de Pneumologie Pediatrica din cadrul Societatii Romane de Pneumologie.

Parintii trebuie sa fie informati in privinta metodelor prin care pot preveni imbolnavirea copiilor deoarece preventia este preferabila tratarii. Studiile arata ca bacteria pneumococului devine din ce in ce mai rezistenta la tratamentele traditionale cu antibiotice, fapt ce conduce la un tratament reactiv cu antibiotic ineficient.

Vaccinarea pneumococica cu cel mai avansat vaccin este indicata in prevenirea bolilor pneumococice la copiii cu varste cuprinse intre 6 saptamani si 5 ani si ofera sugarilor si copiilor cu varsta mai mica de 5 ani cea mai extinsa acoperire impotriva bolilor pneumococice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.