Plecarea medicilor din Romania este un fenomen negativ intrucat multe specialitati raman neacoperite, numai in primele luni ale anului peste 1.900 de doctori au parasit tara pentru a lucra in unitati sanitare din UE, a declarat, joi, presedintele CMR, Vasile Astarastoae.

"Numai in primele noua luni au plecat 1.900 de medici din Romania. Reprezentantul Ordinului Medicilor Francezi, prezent recent la Iasi a spus ca peste 2.000 de doctori romani sunt inscrisi in aceasta organizatie si practica medicina. Totodata, in Franta lucreaza ca doctori peste 6.000 de medici romani", a precizat presedintele Colegiului Medicilor din Romania, la Adunarea Generala a CMR organizata cu ocazia alegerilor pentru Comisia superioara de disciplina, relateaza MEDIAFAX.

Astarastoae a precizat ca exodul medicilor face ca in prezent, in Romania sa existe 1,9 medici la 1.000 de locuitori sau 2,2 daca sunt adunati si stomatologii, in timp ce media europeana este 3,7 la 1.000 de locuitori.

  • Sistemul de sanatate, bolnav cronic

"Din pacate sistemul de sanatate este subfinantat cronic, este o incoerenta, inegalitate si neechitate in sistemul sanitar, Romania alocand in continuare cea mai mica suma din PIB pentru sanatate, sub 3%, in timp ce in UE este alocat intre 5-6% din PIB", a adaugat presedintele CMR.


Potrivit acestuia, in Romania autoritatile vorbesc ca a crescut de sase ori consumul de medicamente desi statisticile europene arata ca Romania este pe ultimul loc (cu 7-10 ori mai mic decat in UE) la consumul de medicamente si are in acelasi timp cea mai mare rata de imbolnavire din zona.

  • Salariile cele mai mici

"In acest context si salariul personalului medico-sanitar este printre cele mai mici din Europa, el fiind mai mic chiar decat cel al unui secretar comunal. In plus dupa aderarea la UE medicii au primit o singura recomandare: sa plece din tara", a precizat Astarastoae.

In opinia presedintelui CMR, medicii romani isi doresc realizare profesionala care sa depinda strict de munca si meseria lui, venituri corespunzatoare si respect din partea societatii.

Citeste si:
Rolul ATV-urilor și al SSV-urilor în agricultură și industrie
Rolul ATV-urilor și al...

La randul lui, ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, prezent la Adunarea Generala a CMR, a spus ca plecarea medicilor este o problema reala. "Plecarea medicilor este o problema reala un fenomen ingrijorator si solutiile trebuie cautate impreuna cu Colegiul Medicilor din Romania si cu alte structuri", a precizat ministrul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.