Cati romani vor mai raspunde "Prezent" in propria tara? Aceasta este intrebarea la care se cauta un raspuns in cadrul celui mai complex recensamant efectuat dupa 1989 si primul de la aderarea la Uniunea Europeana.

  • Cum se vede Recensamantul 2011 din perspectiva sociologica?

Mircea Kivu: Ma astept ca acest recensamant sa aduca clarificari importante in privinta structurii populatiei.

Vasile Dancu: Orice recensamant este deosebit de important. Ca sociolog nu poti lucra fara aceste date. Cred insa ca s-a facut prea putina publicitate, iar pregatirea operatorilor, un lucru laborios, sa fi fost facuta bine.

Marius Pieleanu: De la ultimul recensamant au avut loc foarte multe modificari. Salut o astfel de initiativa, realizata dupa standardele Eurostat. Este foarte important sa aflam care sunt procesele de migratie ale populatiei si mai ales cati romani activi mai sunt in tara.

Vintila Mihailescu: Recensamintul actual este aparte din cel putin doua motive: 1. este, practic, un recensamant european si nu (doar) unul national; 2. este mai mult decat un “recensamant al populatiei” si mai apropiat de o ancheta socio-demografica extrem de complexa. Este deci dificil sa compari acest recensamint cu altele “clasice” efectuate pana acum la noi sau in alte tari.

  • La ce intrebari credeti ca vor arata romanii o oarecare reticenta? De ce?

Mircea Kivu: Va fi problema declararii apartenentei la un grup etnic. Exista doua zone de sensibilitate – prima este cea a rromilor, mai ales a celor care nu locuiesc in comunitati compacte, iar cea de-a doua este legata de apartenenta etnica in cazul familiilor mixte. Capul familiei va declara in cazul copiilor apartenenta lor etnica.

Marius Pieleanu: Cred ca va fi cazul intrebarilor referitoare la venituri, declararea locului de munca, a CNP-ului. Sincer vorbind, multi romani nu au buletin. Mai este vorba si de sinceritatea in declararea etniei.

Citeste integral pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.