Pacientii care agreseaza verbal sau fizic medici, asistenti medicali sau soferi de ambulante vor fi sanctionati cu amenzi sau cu pedeapsa cu inchisoare pentru o perioada pornind de la 6 luni si pana la 12 ani, in functie de gravitatea faptei, a decis Guvernul printr-un proiect de lege.

Astfel, pentru lovirea personalului medical va fi aplicata o pedeapsa cu inchisoarea de la sase luni la trei ani, iar pentru vatamare corporala usoara perioada maxima de inchisoare va urca la sase ani.

Pentru vatamari corporale grave, pedeapsa cu inchisoarea va fi cuprinsa intre 3 ani si 12 ani, potrivit MEDIAFAX.

"In functie de gravitatea agresiunii, amenintari verbale mai mult sau mai putin profunde, vor fi aplicate amenzi pana la inchisoare intre sase luni si doi ani", a adaugat Ritli.

Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a aratat ca prevederile Codului Penal privind ultrajul nu pot fi aplicate in cazul medicilor, deoarece acestia nu sunt functionari publici, si ca "experienta ultimilor luni" indica inmultirea cazurilor de acte de violenta la adresa personalului medical, atat in spitale, dar mai ales in urma chemarilor la domiciliu, care trebuie descurajate prin "sanctiuni mai grave".

El a apreciat ca, in ultimul an, numarul agresiunilor fata de personalul medical s-a dublat sau chiar triplat, dintr-un motiv pe care nu il poate explica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.