Liderul Confederatiei Sindicale Nationale Meridian, Ion Popescu, afirma ca Gara de Nord din Bucuresti este in pericol de executare, iar functionarea CFR este grav periclitata de datoriile acumulate in ultimii sase ani catre furnizorii de energie electrica.

"Furnizorii au pus sechestru si deja executa silit numeroase bunuri necesare desfasurarii activitatii companiei: utilaje, statii de tren si sedii ale cailor ferate, unele modernizate cu fonduri externe rambursabile, garantate de statul roman. In vizorul creditorilor se afla si Gara de Nord", se arata intr-un comunicat al confederatiei sindicale remis agentiei MEDIAFAX.

Activitatea CFR risca sa fie blocata de neplata unei datorii de peste 2.400 milioane de lei, acumulata in perioada decembrie 2005 - iulie 2011. Compania de cai ferate are de platit aceasta suma furnizorilor privati de energie electrica Enel, E.ON si CEZ (peste 803 milioane de lei) si companiei de stat Electrica (peste 1.236 milioane de lei). Aproximativ 41% din totalul datoriei CFR o reprezinta penalitatile de intarziere la plata, potrivit CSN Meridian.

Situatia companiei este critica intrucat nu are bani ca sa-si achite debitele. Furnizorii au poprit conturile sucursalelor de cai ferate regionale, au inceput licitatiile pentru vanzarea bunurilor in care CFR isi desfasoara activitatea, au deconectat de la retea sucursale regionale, statii de calatori si statii de tren din punctele de trecere a frontierei, a mai spus liderul confederatiei sindicale.

"E o situatie fara precedent. Exista riscul ca functionarea companiei sa fie grav perturbata sau chiar blocata. Sucursala CF Bucuresti are sechestrate spatii din cladirea Garii de Nord. In Brasov sunt cladiri in care activeaza Oficiul de Informatica. Transferul echipamentelor IT din spatiile susceptibile sa fie vandute de creditori ar fragmenta sau chiar intrerupe functionarea Oficiului. Intre bunurile ce pot fi valorificate de creditori se afla utilaje grele de cale ferata si statii modernizate cu fonduri externe rambursabile, garantate de statul roman. Instrainarea acestora ar duce la suspendarea imprumuturilor si invalidarea internationala a garantiei statului", a explicat Ion Popescu, presedintele CSN Meridian, din care face parte Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial.

Citeste si:
VIDEO Momentul ciocnirii celor două trenuri în Grecia, cu peste 160...
VIDEO Momentul ciocnirii...

Valoarea bunurilor CFR puse sub sechestru la sfarsitul lunii august ajunge, potrivit sursei citate, la peste 207 milioane de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.