Circa o suta de angajati din TVR au iesit, miercuri dimineata, in curtea Televiziunii Publice, dorind sa traga un semnal de alarma privind situatia financiara dificila a SRTv, care ar putea duce la reduceri salariale si la reducerea personalului institutiei.

Cei circa o suta de angajati, in special din zona tehnica, s-au adunat in curtea Televiziunii Publice miercuri, dupa ora 10.30. Actiunea a durat pana dupa ora 11.00, scrie MEDIAFAX.

Si marti dimineata angajati din TVR s-au strans in curtea institutiei, incercand sa sensibilizare conducerea executiva a TVR.

Actiunile ar fi fost organizate de Sindicatul pentru Unitatea Salariatilor din TVR, insa Sorin Rada, presedintele sindicatului, nu a putut fi contactat pana la momentul difuzarii acestei stiri pentru a preciza care sunt revendicarile angajatilor din Televiziunea Romana care s-au strans marti si miercuri dimineata in curtea institutiei.

Potrivit unor surse, angajatii care au iesit in curtea TVR se tem de eventuale concedieri colective si de reduceri mari ale salariilor. Aceste aspecte sunt luate in calcul de conducerea TVR, avand in vedere ca Societatea Romana de Televiziune a incheiat anul 2010 cu un deficit de peste 161,9 milioane de lei, care pana la sfarsitul anului ar putea creste pana la 170 de milioane de lei.

Pana in momentul difuzarii acestei stiri, Alexandru Lazescu, presedintele - director general al TVR, nu a putut fi contactat.

Totusi, in februarie, Alexandru Lazescu, seful TVR, a spus, intr-o scrisoare catre angajatii Televiziunii Romane, ca institutia este intr-o situatie "critica", precizand ca TVR trebuie sa ia masuri pentru reducerea cheltuielilor, precum renuntarea la primele de vacanta si limitarea cuantumului de ore suplimentare.

  • "Nu va ascund faptul ca suntem intr-o situatie extrem de critica. Institutia noastra s-a aflat permanent in pierdere in ultimii cinci ani, asa ca, inevitabil, capacitatea sa de a face fata presiunilor financiare a ajuns la limita. De la inceputul anului si pana in prezent am avut nu mai putin de sase intalniri informale cu reprezentantii dumneavoastra din sindicate. Iar marti, 22 februarie, am avut si o intalnire formala. Ne-am ascultat unii pe ceilalti, am facut schimb de idei, am discutat solutii concrete de reducere a cheltuielilor, dar si de crestere a veniturilor", a spus Alexandru Lazescu.

El a precizat ca, prin proiectul de buget pe anul 2011, TVR isi propune sa pastreze "intact" actualul fond de salarii, dar sa renunte la unele beneficii (cum ar fi primele de vacanta).
Citeste si:
Anisie propune difuzarea cursurilor la TVR. Orban: Vreti sa le...
VIDEO Anisie propune...

  • "Stiu ca va nemultumeste acest lucru, dar incercati sa priviti aceasta masura prin ochii celor aproximativ 6.000 de angajati din institutiile media care, pe fondul crizei economice din ultimii ani, au ramas fara loc munca. Si a colegilor nostri de breasla din celelalte grupuri media care si-au vazut reduse salariile cu 20, 30 sau chiar cu 50%, incepand din 2009. Daca masurile de reducere a cheltuielilor cu care ne confruntam acum ar fi fost luate la timp - inca de acum doi ani, cand toate companiile de media au trecut rapid la taieri si reajustari de costuri, pentru a supravietui - poate ca situatia ar fi fost cu totul alta acum", a mai scris Lazescu.

Totodata, el a precizat ca a intreprins deja masuri de reducere a costurilor:

"Stiu ca circula tot felul de zvonuri legate de cresterea fondului total de salarii ca urmare a «sutelor de angajari» facute in ultima perioada. Acest lucru este fals (fapt pe care l-au putut constata si reprezentantii sindicatelor din documentele pe care le-am pus la dispozitia lor). In fapt, fondul total de salarii (incluzand toate sporurile si orele suplimentare) a scazut usor in semestrul al II-lea fata de semestrul I din 2010, in timp ce numarul de angajati a ramas practic constant (3.313 salariati in decembrie 2010, fata de 3.303 in iunie). Un alt exemplu: fondul total alocat onorariilor pentru colaboratori (domeniu in care m-am implicat personal) a scazut cu 2,2 milioane de lei in semestrul al II-lea anul trecut, fata de primul semestru".

Citeste si:
Pro TV a ofertat EBU pentru transmisiunea Eurovision; EBU a refuzat
Pro TV a ofertat EBU pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.