Ministrul Justiției, Catalin Predoiu, a declarat ca proliferarea actelor interlopilor reprezinta consecința directa a clemenței judecatorilor, iar cand procurorii aduc porbe, iar judecatorii le ignora nu se pierde doar un caz, ci releva ca poți scapa nepedepsit.

Ministrul Predoiu a afirmat ca sistemul judiciar va fi credibil atunci cand va reusi sa invinga coruptia, inclusiv din propriile randuri, sa tina sub control violentele si sa puna cu succes in aplicare noile coduri.

Sarcina aplicarii noilor coduri nu este usoara si reusita ei ofera o sansa sistemului judiciar sa se recredibilizeze mai mult. Avem inca cetateni care ne transmit un mesaj simplu: nu le pasa de lege, nu le e frica de lege! Valul de violente recente, unele cu consecinte grave sau chiar tragice, demonstreaza acest lucru”, a afirmat Catalin Predoiu, la conferinta organizata de societatea de avocati ”Tuca, Zbarcea & Asociatii” si MEDIAFAX, la care participa peste 250 de persoane.

Demnitarul a aratat ca nu are in vedere doar cazul recent de la Giurgiu, in care un cetatean strain si-a pierdut viata, ci seria de cazuri din ultimele luni in care cetateni romani isi vad drepturile incalcate de indivizi sau grupuri de indivizi care vor sa impuna o lege si o justitie paralela in comunitatile locale.

Acesti indivizi, aceste bande, numite generic interlopi si proliferarea actelor lor reprezinta consecinta directa a clementei judecatorilor. Cand procurorii aduc probe si judecatorii le ignora, nu se pierde doar un caz, ci se transmite opiniei publice un semnal ca poti sa incalci legea si sa scapi nepedepsit. Daca magistratii nu vor face legea de temut, vom fi considerati un stat esuat”, a afirmat ministrul.

In aceasta ipoteza, a aratat Predoiu, nu se va putea vorbi nici de investitii corporatiste, nici de profesii juridice, nici de drepturi si libertati respectate, cum sa se mai vorbeasca de bunastare cinstita.

Economia, justitia, drepturile si libertatile vor fi preluate de institutia interlopului. Astazi interlopul paraziteaza societatea, maine ii poate dicta. Astazi el cere taxa de protectie buticarilor, maine va cere actiuni la firme de avocati, sau de notari, sau va vrea sa aiba judecatori in portofel ... Si nu o sa-i puteti refuza, pentru ca vor ameninta cu forta, iar daca justitia nu este mai puternica decat forta lor, va va fi frica sa-i refuzati. Daca nu intervenim acum, flagelul se poate extinde si va fi mult mai greu de eradicat mai tarziu. Aceste fenomene s-au petrecut in alte state europene, care au avut din greu de luptat cu structuri mafiotie lasate sa creasca nestingherite”, a declarat Predoiu.

Citeste si:
Ce despăgubiri îi cere Dana Roba lui Daniel Balaciu: „Spitalul...
Ce despăgubiri îi cere Dana...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.