Aproximativ trei sferturi dintre angajatii cu studii superioare cred ca prezenta unui consilier scolar i-ar fi determinat sa ia o alta decizie in privinta studiilor universitare, iar 70 la suta vor sa-si schimbe domeniul de activitate in urmatorii cinci ani.

In prezent, 55 la suta dintre angajati sunt multumiti de domeniul in care lucreaza si de locul de munca ocupat dar 70 la suta dintre cei chestionati sustin ca doresc sa schimbe domeniul de activitate in urmatorii cinci ani, rezulta dintr-un studiu realizat de agentia BiG Media Relatii Publice, relateaza MEDIAFAX.

  • Care sunt motivele nemultumirii?

Motivele nemultumirii sunt in cea mai mare parte legate de aspectele financiare si de motivatia pe care o ofera managerii firmelor.

"Astfel, 41 la suta dintre angajatii nemultumiti au motivatii financiare, 27 la suta invoca lipsa de comunicare cu managerii, 13 la suta relatia defectuoasa cu colegii, boua la suta lipsa de perspective de avansare si cinci la suta alte motive", se arata in studiu.

In ceea ce priveste domeniile unde se observa cel mai mare procent de nemultumire, acestea sunt: sociologie, marketing, jurnalism, consultanta, vanzari, iar la polul opus se afla domenii precum IT, juridic si financiar-bancar.

"Gradul de nemultumire privind cariera aleasa variaza si in functie de varsta. Cei cu varste de pana in 30 de ani sunt mai multumiti de cariera aleasa decat cei cu varste cuprinse intre 30 si 45 de ani. Mai exact, ponderea angajatilor multumiti este de 60 la suta la cei cu varste intre 18-30 ani, fata de doar 55 la suta in cazul celei de-a doua categorii", mai rezulta din studiu.

Initiatorii sustin ca motivele nemultumirii fata de actuala profesie sunt explicabile prin faptul ca doar 25 la suta dintre angajati activeaza in domeniul pentru care s-au pregatit iar schimbarea de domeniu a fost cauzata de motive financiare (47 la suta), lipsa posibilitatii de angajare in domeniul respectiv (35 la suta) sau alte motive (18 la suta).

De asemenea, 62 la suta dintre cei care nu activeaza in domeniile pentru care s-au pregatit nu au facut cursuri de calificare pe domeniul in care lucreaza. Majoritatea au participat la traininguri de profil, fara a avea un atestat recunoscut de CNFPA.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 500 de angajati cu studii superioare din mediul urban, cu varste cuprinse intre 18-45 ani, in perioada 1 iulie- 1 august 2011.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.