Cativa patroni de florarii din Arad se plang ca au epuizat cele mai cautate specii si ca nu-si pot onora comenzile pentru ca nu au mai primit marfa din Olanda.

Reprezentantii unor florarii sau depozite din Arad spun ca nu mai au pe stoc anumite tipuri de plante aduse pana acum din Olanda, precum trandafiri, cale, crizanteme sau orhidee, iar o parte dintre comenzile facute de clienti au fost anulate, pana la refacerea stocurilor, informeaza MEDIAFAX.

Comerciantii spun ca majoritatea plantelor pe care le au provin din Olanda si ca in aceste zile asteptau aprovizionarea.

"Suntem pusi in situatia de a cauta solutii la producatori locali sau din Ungaria, cel putin pentru unele plante, precum trandafirii. Inca nu am reusit sa ne refacem stocurile si am fost nevoiti sa anulam unele comenzi ale clientilor. Nemultumirile acestora sunt mari, mai ales cand este vorba de nunti sau botezuri, pentru care buchetele erau programate din timp", a declarat reprezentanta uneia dintre cele mai cunoscute florarii din Arad.

Un depozit de plante din oras urma sa fie aprovizionat cu aproximativ 20 de specii, insa transportul nu a mai ajuns.

"Am luat legatura cu furnizorul si a spus ca marfa a fost intoarsa in Olanda duminica. Aveam o comanda importanta pentru trandafiri japonezi pe care nu o pot onora", a declarat un asociat al firmei care detine depozitul.

Un alt patron de florarie, Cristian Tiniuc, spune ca se va aproviziona din Ungaria, pana cand relatia cu furnizorii olandezi revine la normal.
"Chiar daca ajung comenzile din Olanda in zilele urmatoare, probabil ca plantele sunt deja afectate. Noi avem furnizori si in Ungaria si vom creste comenzile pentru a acoperi necesarul", a declarat Tiniuc.

In pietele din Arad, florarii spun ca a crescut interesul pentru plante autohtone, chiar si pentru flori de gradina.

"Eu vand doar ce produc in gradina si intr-o mica sera, iar in ultimele zile am avut cerere mult mai mare decat in mod obisnuit, probabil pentru ca nu se mai gasesc flori de import", a spus o comercianta.

Citeste si:
Ungaria, zguduită de 13 cutremur în mai puțin de 24 de ore
Ungaria, zguduită de 13...

Comisarul sef al Garzii Financiare Arad, Sorin Cirti, a declarat ca miercuri erau blocate in punctele de frontiera aradene Nadlac si Varsand sapte transporturi de plante provenite din Olanda. Unele dintre automarfare stau la frontiera de trei zile.

"Asteptam rezultatele de la probele prelevate de pe plante, inainte de a permite acestor tipuri de marfuri sa fie livrate pe piata din Romania", a declarat Cirti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.