Varicele reprezinta o afectiune tot mai frecventa chiar si in randul persoanelor tinere. Afla care sunt cauzele principale.

Aproximativ 80% din femeile cu varsta intre 10 si 30 de ani prezinta varice, in timp ce in randul barbatilor afectiunea se regaseste intr-un procent de peste 20%. Varicele gambiere apar si la varste de peste 30 de ani, fiind favorizate de numerosi factori precum: sedentarismul, calatoriile indelungate, sauna, statul indelungat pe scaun sau in picioare, hainele stramte, deshidratarea, sarcina etc.

1. Sedentarismul

Lispa sportului reprezinta un factor favorizant important in privinta varicelor. Muschii, prin miscarile date de contractii si relaxari succesive, ajuta venele sa pompeze mai usor sangele spre inima. Astfel, sportul, chiar si doar mersul, reprezinta o masura de preventie. Simpla miscare a gleznelor ajuta venele gambei sa impinga sangele impotriva fortei gravitationale.

2. Factorii ereditari

Ereditatea joaca un rol favorizant pentru aparitia varicelor. Sunt persoane care prezinta pereti ai venelor mai slabi, iar in cazul femeilor se adauga si influenta hormonilor sexuali, in special a estrogenilor, care favorizeaza “slabirea” tesutului conjunctiv din peretii vaselor.

3. Sauna si baile foarte fierbinti

Saunele si baile fierbinti prezinta, printre alte efecte, si acela de dilatare a vaselor de sange. Favorizeaza in acest fel stagnarea sangelui in vase. Daca faceti sauna, miscati repetat picioarele, flexand genunchii.

4. Hainele stramte

Hainele stramte, in special pantalonii stramti, apasa pe venele superficiale, sangele fiind impiedicat astfel sa urce. Foarte multe persoane care poarta astfel de pantaloni sufera de varice. Acelasi efect il au si sosetele cu elastic puternic sau dresurile cu banda adeziva.

Citeste articolul integral in Healthy.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.