Romanii au cheltuit in aceasta toamna peste 250 miliarde lei pentru a se apara de gripa. In primele doua saptamani ale lunii octombrie, farmacistii au reusit sa vanda " ca pe painea calda" stocul de vaccinuri antigripale, care ar fi trebuit sa le ajunga pana in luna martie a anului viitor. Acestia apreciaza ca in cele doua luni de gripa aviara s-au vandut aproximativ un milion de doze de vaccin.

Daca acum o luna de zile farmacistii se plangeau ca ministrul Sanatatii ii obliga sa reduca pretul medicamentelor care se elibereaza pe baza de reteta, in cele din urma au avut de castigat, pentru ca vaccinurile antigripale nu au fost ieftinite de ordinul ministerial. Cererea extrem de mare i-a luat prin surprindere inclusiv pe farmacisti. "Vaccinurile pe care noi le comandasem ar fi trebuit sa ne ajunga pana in luna martie.

Daca in anii trecuti faceam comenzi prea mari si ne trezeam cu doze nevandute, acum frica de gripa aviara i-a determinat pe oameni sa se vaccineze de urgenta", a spus vicepresedintele Colegiului Farmacistilor, Clara Elena Popescu. Ea a mai spus ca vaccinurile vor mai lipsi din unele farmacii cateva zile. La fel de bine ca vaccinurile antigripale s-au vandut si medicamentele obisnuite impotriva gripei.

"Am vandut medicamente, produse naturale, vitamine, pe care oamenii le cereau tot pentru a se feri de raceala", a spus Bianca Tache, vicepresedinte la Patronatul Farmacistilor si patron a doua farmacii. Tot ea ne-a spus ca, in medie, o farmacie a vandut cam 200 de doze de vaccin si ca in cateva zile farmaciile vor primi alte 200.000 de doze.

Cu toate ca medicamentele si vaccinurile antigripale s-au vandut pe rupte, farmacistii sustin in continuare ca nu au facut vreo afacere spectaculoasa cu antiviralele. Un bilant al vanzarilor de vaccinuri antigripale va aparea in ultima luna a acestui an, a spus Bianca Tache.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.