Aproape toate cerealele si legumele de baza de pe piata s-au scumpit in ultimii ani. In unele cazuri, preturile s-au triplat.

  • Scumpire in masa a legumelor si cerealelor in ultimii cinci ani
Pretul alimentelor de baza a crescut frecvent in ultimii cinci ani, ajungad chiar sa se tripleze.

Econtext.ro
a analizat evolutia preturilor la 15 dintre cele mai importante cereale si legume: (grau, orz, porumb boabe, fasole boabe, floarea soarelui, cartofi de toamna, varza de toamna, salata de camp, rosii, usturoi uscat, spanac, morcov, conopida, castraveti, ceapa uscata)

Cea mai drastica scumpire a fost inregistrata la varza de toamna: de la 1,13 lei pe kilogram in trimestrul al doilea din 2007, pana la 3,21 lei pe kilogram in trimestrul al doilea din 2011).

Alte scumpiri majore au fost consemnate la floarea soarelui, de la 0,64 lei/kg in 2007, pana la 1,6 lei/kg in 2011, usturoi uscat, de la 8,15 lei/kg in 2007, pana la 18,86 lei/kg in 2011, cartofi de toamna si grau.

Ccele mai accentuate scumpiri
au avut loc in 2011. De exemplu, pretul cartofilor s-a mentinut aproape la acelasi nivel timp de patru ani, urmand "sa explodeze" in acest an. Aceeasi situatie se regaseste si la floarea soarelui, grau, porumb si orz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.