Senatorii din Comisia pentru invatamant au respins, marti, introducerea obligativitatii purtarii uniformei scolare in invatamantul primar si gimnazial, majoritatea acestora dand un vot negativ la o initiativa legislativa propusa de catre deputatul PDL Cezar Preda.

Membrii comisiei au respins, marti, cu sase voturi "impotriva" si patru voturi "pentru", propunerea legislativa privind introducerea unor masuri pentru cresterea prestigiului educatiei in invatamantul primar, clasele I-IV, si gimnazial.

In timpul dezbaterilor, senatorii au avut pareri impartite privind acest subiect, unii invocand faptul ca uniformele sunt necesare pentru cresterea prestigiului scolilor si a sentimentului de apartenenta la o comunitate, altii sustinand ca familiile elevilor saraci nu ar avea posibilitati materiale sa le cumpere, scrie MEDIAFAX.

  • Ce presupunea initiativa legislativa?

Initiativa legislativa reglementeaza introducerea unei tinute vestimentare reprezentative obligatorii pentru unitatile scolare din invatamantul primar si gimnazial. Potrivit proiectului, uniforma va fi stabilita, la nivelul fiecarei unitati de invatamant, de catre consiliul de administratie impreuna cu consiliile consultative ale parintilor si elevilor.

In cursul discutiilor privind oportunitatea adoptarii unor astfel de prevederi, Andrei Kiraly, secretar de stat in Ministerul Educatiei, a spus ca, personal, ar fi de acord cu o uniforma de gala, care sa fie purtata doar la anumite evenimente, si nu zi de zi.

Intrebat de presedintele comisiei, Mihail Hardau (PDL), care este punctul de vedere oficial al ministrului pe care il reprezinta, acesta a raspuns ca decizia trebuie sa fie luata la nivelul unitatilor scolare.

"Oficial, eu consider ca am putea da o perioada de timp unitatilor scolare sa ia in discutie aceasta problema si sa decida daca doresc sau nu doresc si in ce forma doresc introducerea unei uniforme sau a unui semn distinctiv care sa arate ca elevul face parte dintr-o unitate scolara", a aratat acesta.

El a mentionat ca, in principiu, nu este de acord cu "acest mod de a obliga pe cineva sa poarte o uniforma".

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.