Romanii au ajuns la 37,2% din cei 2,8 milioane de imigranti din Italia

Peste un milion de romani traiesc in Italia, constituind cea mai mare comunitate straina - 1.061.400, adica 37,2% din totalul imigrantilor, releva "Dosarul statistic al imigratiei 2005", publicat la sfarsitul saptamanii trecute. In premiera, acest buletin anual cuprinde un subcapitol destinat Romaniei si Poloniei, intitulat: "Fluxurile migratorii provenite din tarile din Est: cazurile Romaniei si Poloniei".

Imigrantii merg la Roma

Potrivit raportului, numarul imigrantilor ilegali din Italia este de circa 2,8 milioane de persoane (aproximativ 5% din totalul populatiei), situand Italia pe locul al treilea in Europa ca numar de imigranti, dupa Marea Britanie - 7,3 milioane, si Franta - 3,5 milioane de persoane. Dupa romani (care ocupa primul loc inca din 2002), marocanii si albanezii sunt cei mai numerosi, 20,1%, respectiv 16,1% din totalul cetatenilor straini care traiesc in Italia.

Cei mai multi imigranti se concentreaza in regiunea Romei (340.000 de persoane), Milano (300.000), Torino si Brescia (cate 100.000) si apoi Padova, Treviso, Verona, Bergamo si altele (intre 50.000 si 70.000 fiecare).

Romanii, 40% din strainii veniti in 2004

Fata de anul trecut, numarul imigrantilor a crescut cu putin peste 100.000, iar statisticile arata ca 40% din acestia sunt tot romani. Raportul sustine ca fenomenul imigratiei este in plina dezvoltare si ca se va dubla in urmatorii zece ani, ajungand, in 2015, la 5,5 milioane de persoane. Numarul total al imigrantilor rezultat din raportul sus-citat este combatut de Institutul de Statistica italian, care avanseaza doar 2,4 milioane imigranti.

Peste doua milioane de persoane din totalul imigrantilor sunt angajate, reprezentand 9% din totalul fortei de munca din Italia: peste 50% lucreaza in servicii, 44,8a% in industrie si 5,9% in agricultura, marea majoritate avand contracte cu durata determinata. Mai mult de 500.000 de imigranti lucreaza in casele italienilor, ca femei de serviciu, ingrijitori de copii sau de persoane in varsta etc.

Romanii si-au atras antipatia multor italieni din cauza comportamentului lor

Comportamentul imigrantilor romani, mai ales al celor fara ocupatie, i-a adus pe unii italieni in pragul rasismului, dupa cum reiese din doua materiale aparute in cotidianele "La Repubblica" si "La Stampa" cu o zi inainte de publicarea raportului. "Cu acesti imigranti nu se poate trai", "Nu suntem rasisti, dar nu-i mai vrem", "Devii rau, devii rasist fara voie", sustin cativa italieni din Bologna, citati de "La Repubblica". Cetatenii unui cartier al Bolgnei sunt exasperati de comportamentul romanilor care, dupa ce ca locuiesc si in baraci insalubre ("bidonville-uri") care uratesc imaginea orasului, "merg cate 20 in autobuz si nu platesc (...) isi fac nevoile peste tot, rup bancile..." fara ca autoritatile sa ia vreo masura.

E periculos sa vorbesti despre romani

"Nu mai mergem in parc la joaca, vezi niste priviri printre trestii, ti se face frica", povesteste Silvia, mama a trei copii. "Daca as face numai jumatate din murdaria pe care o fac ei, as merge la inchisoare", spune un alt nemultumit. "Nu mai spun nimic despre romani, e prea periculos", sustine don Mario, parohul bisericii din cartier.

Bolognezii au inceput chiar sa stranga semnaturi cerand autoritatilor sa-i mute din orasul lor. "Trebuie evacuati toti", spun unii dintre ei. Cotidianul "La Stampa" prezinta pe larg un eveniment "ingrijorator si incredibil": la Florenta, doua tiganci romance au incercat sa fure copilul de cinci luni al unei perechi de turisti. Surprinse de tatal copilului, cele doua au fugit spre un grup de conationali, ascunzandu-se printre ei.

In cele din urma, una dintre ele, Diamanta Petralie (34 de ani), a fost prinsa de carabinieri. "La Stampa" atrage atentia ca astfel de comportamente pot avea urmari asupra intregii comunitati: in urma cu cativa ani, un cetatean de origine slava era sa fie linsat dupa ce s-a apropiat de un copil care plangea, fiind banuit de cu totul alte intentii.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.