In sfera academica, prima carte se publica pe la 30 de ani. Consacrarea cere, si ea, timp. O parte a celor care au raspuns initiativei noastre au depasit 35 de ani. Ei dau deja greutate stiintei romanesti.

Catalina Achim, 39 de ani, chimista

A tinut prelegeri la Yale, dar si la Institutul de Chimie Anorganica de la Chisinau. In rest, nimic special: Politehnica din Bucuresti pentru master si licenta, Carnegie Mellon University - una dintre cele mai prestigioase in stiinte - pentru doctorat si cercetare postdoctorala, activitate pe care a inceput-o in 2001 si o practica si acum la Harvard. Are o relatie stabila, de 20 de ani, cu chimia: in 1985 cistiga premiul II la olimpiada nationala de chimie analitica. De atunci a ramas consecventa, nu trec doi ani fara a obtine o distinctie.

Mariana Adam, 37 de ani, inginer de mediu

Si-a luat doctoratul in Inginerie de Mediu la Johns Hopkins University, a urmat cursuri de hidrometeorologie la Tel Aviv, de Fizica Solului la Trieste si a cercetat hidrologia urbana la Montpellier. E membru al Uniunii Americane de Geofizica si al Societatii Europene de Geofizica, se considera insa o persoana normala, ca majoritatea de altfel, care a obtinut un PhD in SUA. "Ca scop final, vreau sa ma intorc in Romania si sper din tot sufletul ca voi putea face stiinta/cercetare in conditii decente", spune Mariana.

Christina Daniela Droll-Burek 36 de ani, psiholog

Dupa ce a obtinut doua licente, una in psihologie, cealalta in filologie germana, capatate la Iasi, a aterizat direct la Universitatea din Kostanz, in Germania, pentru a cistiga titlul de doctor. L-a obtinut in 2000, cu lucrarea "Dezvoltarea gesturilor legate de vorbire la copii". De atunci si pina in prezent este asistent stiintific la Departamentul de Neurologie de la Universitatea Tübingen, landul Baden-Württemberg. Publica pe rupte si studiaza indeaproape expresiile faciale umane.

Adrian Covic, 38 de ani, medic nefrolog

La mai putin de 40 de ani, CV-ul lui Adrian Covic este impresionant: medic primar in nefrologie si medicina interna, doctor in Stiinte Medicale, seful sectiei de "Dializa si transplant renal" al spitalului "C. I. Parhon" din Iasi si director general al aceleiasi institutii, presedinte al Societatii Romane de Nefrologie si prodecan al UMF Iasi. Demersul "Cotidianului" este extraordinar in opinia lui Adrian: "Consider ca este gresit sa popularizam numai raul, esecul, scepticismul si negativismul".

Alex Doboli, 39 de ani, informatician

Doua doctorate, unul la Politehnica din Timisoara, altul la University of Cincinnati, obtinute la trei ani distanta. Din 2000 pina in prezent preda la State University of New York, Stony Brook, dar cariera academica a fost o preocupare constanta inca de la inceputul anilor ’90. E un impatimit al publicatiilor de specialitate, la lista sa de performante adaugindu-se si 70 de articole. Nu au lipsit nici distinctiile, fie ele autohtone (Premiul "Traian Lalescu") sau americane (IBM Faculty Partnership Award 2001).

Liviu Giosan, 37 de ani, oceanolog

Sosit zilele acestea in Romania, Giosan a sustinut o conferinta pe tema "Marea Neagra: geologie si mit". Liviu este cercetator in cadrul renumitului Woods Hole Oceanographic Institution din Statele Unite, fiind primul roman care a obtinut titlul de doctor in oceanografie. Printre proiectele la care Liviu a participat se numara cercetari legate de Delta Dunarii, Delta Indusului in Pakistan sau reconstructii climatice in Bazinul Panama din Pacific. Este initiatorul si cofondatorul Ad Astra, un proiect care reuneste tineri savanti romani.

Adrian Lobontiu, 40 de ani, medic chirurg

Adrian dezvolta un proiect de chirurgie robotica la spitalul "Henri Mondor" din Paris. In calitate de director medical pe Europa al acestor programe, contribuie insa la introducerea chirurgiei robotice in toate tarile europene. Activitatea de cercetare a lui Adrian insumeaza citeva zeci de publicatii in reviste internationale. "In Franta sint apreciat ca fiind roman, dar in SUA sint luat drept francez. O nevoie interioara de a accentua si mai mult originea mea romana m-a determinat sa particip la aceasta campanie", spune Adrian.

Catalin Augustin Stoica, 36 de ani, sociolog

Anul acesta a terminat doctoratul in sociologie la Stanford. Tot aici a fondat, impreuna cu alti colegi, Asociatia studentilor romani de la Stanford. Este, de asemenea, membru al Asociatiei Americane de Sociologie, a studiat efectele colectivizarii din Romania si sectorul privat autohton. A publicat studii in reviste si volume romanesti, americane, poloneze si unguresti despre Romania comunista si postcomunista. "Cea mai importanta realizare de pina acum a mea si a sotiei mele, Mihaela, este Maya, fetita noastra de 3 luni", considera el.

Zoltán Sylvester, 36 de ani, seismolog

Dupa ce a absolvit studiile universitare la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, a urmat un doctorat in seismologie la reputata universitate Stanford. Incepind cu anul 2001, lucreaza ca interpretator seismic in Houston, in cadrul centrului de cercetare Shell. A realizat studii de sedimentologie pe numeroase structuri muntoase din Romania, SUA, Chile sau Peru. "In Romania, stiinta, atunci cind termenul este corect inteles, nu este considerata o componenta esentiala a unei persoane citite, informate sau educate", spune Zoltán.

Radu Vasilache, 37 de ani, fizician

Este director pentru Romania la Canberra Packard Central Europe. S-a nascut la Calarasi, si-a luat doctoratul in fizica radiatiilor la Universitatea Bucuresti si a urmat cursurile de imagistica medicala de la Oxford Centre for Radiological Studies. Anul trecut a fost expertul extern al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica si a instruit personalul in laboratoarele din Argentina, Ucraina, Gabon si Niger. Este membru al Societatii Europene de Fizica, a publicat in reviste de specialitate si a fost referent stiintific la Editura Teora.