Elevii au adunat in primul semestru al anului scolar 2010-2011 peste 30 de milioane de absente, echivalent a 3.457 de ani de absente, majoritatea in randul liceenilor. Astfel, din toamna, accesul elevilor in scoli s-ar putea face cu cartela, iar parintii vor putea afla prin SMS cate absente au copiii.

"Numarul absentelor din liceu este dublu, chiar triplu, in primar si gimnazial. Adica cea mai mare parte a absentelor sunt facute de cei care la sfarsitul pregatirii vor sustine examenul de bacalaureat", a spus secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar din Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), Oana Badea, adaugand ca este inadmisibil ca un minister sa nu remarce acest mare deficit in parcurgerea programei scolare.

Drept urmare, MECTS a hotarat sa introduca sistemul informatic de control al absentelor, pornind de la ideea a unui profesor de informatica dintr-un liceu din Miercurea Ciuc, pilotata deja de doi ani in respectiva unitate de invatamant, unde a scazut numarul de absente, relateaza MEDIAFAX.

  • Cum functioneaza sistemul de "urmarire" a elevilor

Accesul elevului se face printr-o zona unica, cu cartela, cititor si cod de bare. Elevul va fi inregistrat pe loc la tabelul clasei careia ii apartine, cu mentiunea ca a venit la timp sau a intarziat si cat a intarziat. In cinci minute, toate datele sunt transmise directorului scolii si dirigintilor. Mai mult, parintii pot cere sa primesca un SMS ca sa vada daca copilul a ajuns la scoala.

Dupa ce a fost lansat sistemul in scoala din Miercurea Ciuc, potrivit unui sondaj, elevii din ciclul primar au primit cu entuziasm si mandrie, cei din gimnaziu cu neutralitate si conformare, iar liceenii cu reticenta si tensiune si au incercat sa se opuna.

Mai mult, in primele doua saptamani de la aplicarea sistemului, la ora opt dimineata erau cozi la intrare pentru ca toti elevii au venit la fix si nu cu zece minute mai devreme cum ar fi fost necesar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.